Gheorghe Falcă, şeful de campanie al PNL pentru alegerile parlamentare, a declarat, luni, că va susţine „într-un viitor guvern Cioloş” înfiinţarea „unui minister al Satului”.
„Suntem o ţară binecuvântată cu un pământ agricol foarte bun. În economia românească ar trebuie să contăm foarte mult în dezvoltare pe acest domeniu. Din păcate, astăzi suntem pe locul şapte în exportul de grâu şi pe locul întâi la importul de biscuiţi. Adică ţara asta nu mai ştie să frământe, numai ştie să pună o machetă şi să scoată un biscuit. Nu mai ştie să fabrice dulceţuri, conserve din legume, să proceseze carnea tradiţional şi rentabil. Ştie, dar nu s-a sprijinit exact pe ceea ce înseamnă economia tradiţională, iniţiativa a fost „temperată” până la anulare. Nu am sprijinit ceea ce înseamnă procesare şi desfacere de produse agricole. Mai exact nu a fost sprijinită aproape nici o iniţiativă în acest sens. Avem, apoi, păşuni alpine rămase nefolosite. Numai dacă ar fi utilizate 25 la sută din acestea, fapt ce ar reprezenta media europeană în prezent, la creşterea oilor ne-ar ajunge carnea de miel un an de zile şi am şi exporta. Iar noi nu folosim păşunile alpine. Sunt multe alte exemple despre ceea ce ar însemna agricultura, satul pentru România. Sunt multe de făcut şi în ceea ce priveşte „dotările” satului românesc pentru a atinge parametri de civilizaţie europeană – aducţiune de apă, canalizări, drumuri locale. Pentru acest lucru noi am convenit să înfiinţăm Ministerul Satului”, a arătat Falcă, răspunzând, astfel, unei întrebări adresate de corespondentul AGERPRES privind modul în care gândesc liberalii viitorul agriculturii şi dezvoltarea localităţilor rurale.
Subliniind faptul că liberalii sunt „singurii din eşichierul politic românesc care se gândesc la sat ca la un mare proiect ce are nevoie de o coordonare”, Gheorghe Falcă a atenţionat că, în lipsa unei asemenea abordări, „satul astăzi îmbătrâneşte constant pentru că se depopulează”.
„Oamenii trebuie să plece pentru a-şi câştiga existenţa, iar prin depopulare pierdem şi segmentul agricol. Şi asta în condiţiile în care Uniunea Europeană poate susţine dezvoltarea rurală prin proiecte a căror însumare se ridică la peste 12 miliarde de lei pentru investiţii în utilităţi destinate mediului rural”, a punctat Gheorghe Falcă.