În ultimele luni din an, facturile au trecut de la 1.000 de euro la chiar și aproape 13.000 de euro. Facturi ce sunt acceptate cu greu de brutari care, atenționează nu doresc să majoreze prețul unei baghete pentru a-și putea achita factura de electricitate. Guvernul promite să ajute brutarii în sensul că aceștia vor putea să ceară întârzierea plății impozitelor și a cotizaților sociale. Dar nici chiar așa nu este suficient, susțin patronii IMM-urilor conform RFI.
Guvernul este supărat pe reprezentanții companiilor energetice și i-a convocat, marți, pentru a discuta despre facturile pe care micile societăți trebuie să le achite pentru ultimele luni din 2022.
Executivul amenință că în bugetul pe 2023, există un mecanism care îi permite să colecteze o parte din profitul energeticienilor, ceea ce i-ar aduce 11 miliarde de euro.
Guvernul reproșează energeticienilor că limitează foarte mult micile societăți prin aceste facturi colosale.
Pentru a veni în ajutorul micilor companii, așa cum este și cazul brutăriilor franceze, de la 1 ianuarie există un ghișeu la care se poate apela pentru a se stabili cum poate statul să « amortizeze » facturile, tot mai mari, de electricitate.
Ministrul Economiei și Finanțelor Publice, Bruno Le Maire susține că zilnic, circa 50 de IMM-uri solicită un ajutor pentru a putea traversa iarna.
După întâlnirea cu energeticienii, președintele Confederației Naționale a Brutarilor, Dominique Anract a precizat că au fost promise ajutoare importante. Dar, adaugă el, acum, când o factură de energie se va multiplica de 10 ori chiar 12 ori, niciun ajutor nu va fi suficient.
Julien Pedussel este brutar într-o localitate din departamentul Oise, în nordul Franței. Între octombrie și decembrie, factura lui de electricitate s-a tot multiplicat: de la 1.000 de euro la 12.000 de euro. Pur și simplu, el nu poate achita factura: „În medie, factura brutăriei se situează undeva la 2.000 de euro. Mai exact, în octombrie ea era de 1.000 de euro, apoi a trecut la 6.000 de euro iar ultima factură se situează la aproape 12.900 de euro. Am contactat compania de electricitate și mi-au răspuns că va trebui să achit această factură, nu o pot decala pentru lunile de vară. Dar, dacă o plătesc, nu mai pot achita angajații, furnizorii și restul cheltuielilor. Va trebui efectiv să închid brutăria”.
Lui Julien Pedussel îi este teamă să crească prețul unei baghete pentru a nu-și pierde clienții: „Din ceea ce am vorbit și cu alți colegi, ar trebui să triplăm prețul unei baghete, până la 3 euro. Dar este o nebunie să facem așa ceva. A fost foarte greu să trecem peste pragul simbolic de 1 euro pentru o baghetă iar acum să ajungem direct la 3 euro, este nebunie curată. Eu mă pun în locul clienților mei și știu că ei nu vor veni în brutăria mea să cumpere, zilnic, pâine la 3 euro. Fie se vor duce într-o brutărie mai ieftină fie vor cumpăra pâine dintr-un supermarket”.