spot_img
23.1 C
București
vineri, iunie 21, 2024
AcasăAnalizeAverile oligarhilor ucrainieni s-au prăbușit

Averile oligarhilor ucrainieni s-au prăbușit

-

Războiul pornit de Rusia împotriva Ucrainei a creat unele victime neaşteptate, şi anume oligarhii ucraineni, scrie publicaţia Politico.eu într-un articol despre aceştia publicat luni conform Agerpres.

Ucraina este de mult timp considerată ca fiind una dintre cele mai corupte ţări ale lumii, o mare parte din avuţia sa, posturile TV, minele, băncile, comerţul, agricultura, sectorul imobiliar şi altele fiind controlate de un număr restrâns de afacerişti, respectiv câteva zeci.

- Advertisement -

Dar invazia rusă le-a diminuat drastic averile, iar influenţa lor politică a intrat în declin. Preşedintele Volodimir Zelenski, el însuşi susţinut de un oligarh în campania sa electorală, a impus încă dinaintea războiului o lege de ”dezoligarhizare” menită să reducă din influenţa politică dobândită de oligarhi. Iar războiul început în februarie a consolidat acest efort, Zelenski nemaiavând nevoie de susţinerea politică şi financiară a acestora.

De atunci, companiile siderurgice deţinute de Rinat Ahmetov, cel mai bogat om de afaceri ucrainean, au devenit mormane de moloz în urma asaltului rusesc asupra oraşului Mariupol. De asemenea, cele mai multe active ale sale, inclusiv centrale electrice, bănci, terenuri agricole, mine şi fabrici au fost fie avariate, fie capturate de trupele ruse.

Potrivit ediţiei ucrainene a publicaţiei Forbes, averea lui Ahmetov a scăzut de la circa 14 miliarde de dolari în ianuarie, la aproximativ 4,3 miliarde de dolari în decembrie. Dar chiar şi aşa el rămâne cel mai înstărit ucrainean.

Acuzat în 2021 de Zelenski că ar fi încercat să pună la cale o lovitură de stat, acuzaţie dezminţită de Ahmetov, de când a început agresiunea rusă oligarhul ucrainean a renunţat la licenţele deţinute în sectorul mass-media, pentru a-l mulţumi pe Zelenski, iar companiile sale au contribuit cu circa 100 de milioane de dolari la efortul de război.

Şi oligarhul Viktor Pinciuk şi-a adus o astfel de contribuţie, de peste 45 de milioane de dolari. În primele săptămâni ale invaziei, când trupele ruse au ajuns până aproape de Kiev, medicii militari ucraineni au fost primiţi în conacul său luxos din suburbiile capitalei.

Imperiul de afaceri al lui Pinciuk, construit în jurul companiei producătoare de conducte şi material rulant Interpipe, a suferit mai puţin decât cele ale altor oligarhi ucraineni. Potrivit Forbes, averea sa a scăzut de la 2,6 miliarde de dolari la 2 miliarde.

Unul dintre oligarhii ucraineni a devenit chiar preşedinte al ţării, respectiv Petro Poroşenko în 2014. Cunoscut şi ca ”regele ciocolatei”, întrucât este proprietarul unei fabrici de ciocolată, Poroşenko a avut probleme cu justiţia după ce a pierdut în 2019 alegerile prezidenţiale în faţa lui Zelenski. El a devenit de atunci un critic înverşunat al actualului preşedinte, dar după invazia rusă posturile TV controlate de Poroşenko şi-au atenuat acest ton.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img