Extrema dreaptă intră oficial în guvernul estonian

0
63

Preşedinta Estoniei, Kersti Kaljulaid, a numit miercuri în funcţie noul guvern condus de Juri Ratas (Partidul de Centru), din care fac parte şi miniştri din formaţiunea eurosceptică de extremă dreapta EKRE, relatează Xinhua şi AFP.

Preşedintele EKRE, Mart Helme, care a preluat portofoliul Internelor, şi-a anunţat imediat intenţia de „a o rupe cu multe lucruri” pentru a reforma Estonia, scop în care guvernul ar urma să recurgă la referendumuri.

EKRE preconizează de mai mult timp voturi populare vizând revocarea parteneriatului civil între persoane de acelaşi sex sau o „redefinire” a relaţiei dintre Estonia şi Uniunea Europeană, în care fosta republică sovietică baltică este membră din 2004.

Helme, care a criticat în repetate rânduri diferite categorii sociale şi profesionale, în special pe medicii care practică avorturi şi pe ziariştii „părtinitori”, s-a angajat totuşi că nu vor exista restricţii în ce priveşte democraţia sau libertatea presei sau tentative de a închide instituţii de cultură.

El a insistat însă că „libertăţile trebuie folosite într-un mod responsabil” şi a făcut apel la o „perioadă de dialog constructiv şi nu de acuzaţii”.