spot_img
0.5 C
București
duminică, decembrie 22, 2024
AcasăhighlightEXPLOZIV/ Cum l-a salvat Kovesi pe Ion Iliescu

EXPLOZIV/ Cum l-a salvat Kovesi pe Ion Iliescu

-

Jurnalistul Dan Andronic a publicat, miercuri 29 martie 2017, in ziarul Evenimentul Zilei, un nou episod din serialul de dezvaluiri intitulat „Noi suntem statul”. Andronic face dezvaluiri despre un moment din iulie 2009, petrecut intr-una din vilele de protocol ale SRI, unde s-a sarbatorit ziua de nastere a fostului ministru de Interne Dan Nica.

- Reclama -

Andronic prezinta marturia unuia dintre demnitarii prezenti la respectivul eveniment, care povesteste o discutie ce ar fi avut loc intre Laura Kovesi, pe atunci Procuror General al Romaniei, si Ilie Sarbu. Mai exact, actuala sefa DNA l-ar fi intrebat pe Ilie Sarbu, care ii reprosaze in gluma ca executa ordinele lui Basescu, daca nu ii place solutia pe care tocmai o daduse in „Dosarul Revolutiei”. Este vorba, mai exact, despre rezolutia din 4 aprilie 2009, prin care a infirmat rezolutia lui Dan Voinea de incepere a urmaririi penale fata de Ion Iliescu.

- Advertisement -

Un asemenea moment s-a petrecut intr-una din vilele de protocol din b-dul Mircea Eliade, fostul Primaverii, in anul 2009. In iulie 2009 avea loc petrecerea data de un vice prim-ministru in guvernul Boc 1, era ziua de nastere a proaspatului ministru de Interne Dan Nica, iar invitati la acest eveniment privat erau numai varfurile Statului.

George Marior si Laura Codruta Kovesi – invitati de onoare la ziua lui Dan Nica

- Advertisement -

Printre acestea apar trei figuri extrem de interesante: George Maior, directorul SRI, Laura Codruta Kovesi, procuror general al Romaniei, si Marius Iacob, procuror sef de sectie la Parchetul General. Alaturi de ei, la acea reuniune, au mai fost prezenti Emil Boc, prim-ministru, Mircea Geoana, presedintele Senatului, Viorel Hrebenciuc, Marian Vanghelie, Ilie Sarbu, Adrian Videanu, Victor Ponta, ministri, oameni politici.

Din relatarea unuia din participanti rezulta ca la aceasta petrecere nu au existat decat foarte putine mese, majoritatea participantilor stand in picioare.

Perioada este extrem de importanta pentru ca atunci s-au petrecut doua evenimente cruciale: criza guvernamentala legata de nominalizarea chestorului Virgil Ardelean in fruntea serviciului de informatii al MI (DGIPI sau UM 0962) si scoaterea de sub urmarire penala de catre Parchetul General condus de Laura Codruta Kovesi in dosarul Revolutiei a lui Ion Iliescu.

(…)

Revenind la ziua de nastere a lui Dan Nica, ceea ce ne-a atras atentia a fost ca unul din participanti ne-a relatat urmatoarea intamplare: ‘Eram intr-un grup de oameni care se invarteau in jurul lui Maior si Kovesi. La un moment dat, am auzit-o pe Kovesi spunand: Dar solutia pe care am dat-o nu v-a placut? Era un raspuns la un repros, facut in gluma, de Ilie Srabu, daca-mi aduc bine aminte, care-i spunea lui Kovesi ca prea executa ordinele lui Basescu. Despre ce solutie era vorba? NUP dat lui Ion Iliescu in Dosarul Revolutiei‘…

O conversatie aparent banala, daca n-am lua in calcul pozitiile celor implicati.

Ceea ce ne-a relatat demnitarul care a participat la ziua lui Dan Nica, pe care, repet, o putem localiza in iulie 2009, este un indiciu important pentru elucidarea unuia din misterele Justitiei.

Prin rezolutia din 09.04.2009, adica cu cateva luni inainte, Procurorul General al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis ca intemeiate plangerile formulate de Ion Iliescu si Teodor Brates impotriva rezolutiei nr. 97/P/1990 din 07.12.2004 a Sectiei Parchetelor Militare si a dispus infirmarea inceperii urmaririi penale fata de Ion Iliescu, Teodor Brates, Virgil Magureanu, Ion Preda, Gelu Voican Voiculescu, Victor Ionescu, George Popescu, Silviu Brucan, Petre Popescu si Alexandru Barladeanu.

Cum si-au unit fortele SRI si Armata pentru musamalizarea Dosarului

Contextul in care s-a judecat atunci gestul Laurei Codruta Kovesi a fost unul politic, speculatiile momentului fiind legate de apropierea campaniei electorale prezidentiale si a netransformarii lui Ion Iliescu intr-un martir politic. Numai ca a existat o intalnire la Palatul Cotroceni mediata de Traian Basescu, in care acesta ii reproseaza public blocarea cercetarilor. Deci aceasta ipoteza pica.

In realitate, Laura Codruta Kovesi a avut un rol extrem de activ in tentativa de blocare a cercetarilor facute in Dosarul Revolutiei, surse din randul Asociatiei 21 Decembrie, povestindu-ne de cele doua intruniri ale CSM in care Procurorul general s-a opus eliberarii unor copii dupa dosar, in ciuda deciziei CEDO. Anterior, CEDO decisese ca, in spiritul egalitatii de arme, Asociatia 21 Decembrie are dreptul la o copie integrala dupa dosar. Kovesi nu vroia sa le dea aceste copii, asa ca a trimis patru adrese la CEDO in care pretindea ca vrea sa obtina lamuriri privind modul in care trebuia dusa la indeplinire aceasta hotarare.

(…)

Apoi mi s-a spus ca generalul Constantin Degeratu a fost un membru al administratiei lui Traian Basescu, ca nici cei din SRI nu erau dornici sa rascoleasca trecutul legat de Evenimentele din Decembrie 1989, dupa cum un ziarist specializat in aceste evenimente mi-a invocat trecutul tatalui lui Kovesi, despre care ne-a declarat ca ‘in timpul regimului comunist, in timp ce exercita functia de procuror sef al Procuraturii locale Medias, domnul Ioan Lascu (foto dreapta) avea calitatea de membru al Comitetului executiv municipal Medias al Partidului Comunist Roman’, si de aici poate sa vina atentia deosebita acordata lui Ion Iliescu.

Concluzia mea, dupa audierea mai multor pareri, este ca Laura Codruta Kovesi a actionat in cazul tentativei de ingropare a Dosarului Revolutiei ca varf de lance pentru un grup de ofiteri din structurile de informatii si armata, care nu aveau niciun interes ca lucrurile sa capete amploare. Din perspectiva ofiterilor activi, dar mai ales a rezervistilor”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img