spot_img
4 C
București
joi, decembrie 19, 2024
AcasăEconomieComertExplozii, off shore și unul din cei mai bogați români în afacerile...

Explozii, off shore și unul din cei mai bogați români în afacerile proaspătului șef al Fondului de Mediu

-

Avocatul Mihail-Dan Dojana a fost numit joi Președinte la Administrația Fondului pentru Mediu.

- Reclama -

Numele avocatului apare într-o afacere cu o firmă de gaze care a fost implicată în exploziile din februarie 2012 din Sighetu Maramației. O afacere cu un off shore din Cipru și omul de taină al lui Sorin Oprescu. O afacere extrem de bănoasă conform unui articol apărut în Adevărul.

- Advertisement -

Berg Sistem Gaz este o firmă mică de apartament, cu sediul declarat în Bucureşti. Practic, firma funcţionează ca un intermediar, care în plus construieşte şi ţevile de gaz din localitate. Preia gazul de la compania EON Gaz, din reţeaua naţională de transport deţinută de Transgaz şi îl bagă în reţeaua proprie, livrându-l către consumatori la un preţ stabilit de firmă, mai spunea sursa citată.

Berg Sistem Gaz a fost în centrul mai multor scandaluri. În februarie 2012, o explozie puternică la o conductă de gaze a aruncat în aer o discotecă din Sighetul Marmaţiei, 17 tineri fiind grav răniţi. Firma Berg Sistem Gaz a fost găsită vinovată de procurori de producerea deflagraţiei.

- Advertisement -

Zilele trecute mi-au căzut ochii pe documentele unei firme, să zicem Berg Sistem Gaz, care are mai mulţi acţionari. Numai că doi dintre ei s-au gândit să fie şmecheri. Merită să le dăm numele la ziar nu că ar fi celebri, dar să ştie lumea de ei, să afle că sunt descurcăreţi: acţionarul Dojana Mihail Dan – (avocat suspendat de Barou pentru neplata taxelor) şi acţionarul Grigorescu Vasile (culmea, tatăl unui cenzor) sub oblăduirea unui alt avocat, şi el acţionar, Dojana Ionuţ Veniamin, au pus-o de-o adunare generală „ad-hoc“ şi au numit alt administrator. Un fel de Mioriţa în variantă economică pentru că nici dracu’ nu a auzit de o Adunare Generală a Acţionarilor (AGA) făcută „ad-hoc“. Ce-o fi aia adhoc? Ca la Ion Roată şi Unirea? Ne întâlnim aşa, la un şpriţ, şi hotărâm pe loc să-i mazilim pe ceilalţi? Credeţi că s-a întâmplat ceva? Aiurea! Dimpotrivă, Oficiul Registrului Comerţului a zis că e OK şi a admis cererea de înregistrare, a consfinţit nebunia. Nu zic că judecătorul a luat şpagă – Doamne fereşte poate o fi doar incompetent. Dar să laşi unii oameni în fundul gol, că aşa vor doi şmecheri ad-hoc, e cam mult. Mie îmi sună a naţionalizare, dar nu în interesul statului, ci al unor „băieţi deştepţi“. Care au vrut să dea o lovitură, ca să pună mâna pe oile alea mai multe, scria Florian Bichir în Evenimentul Zilei în 2008.

Berg Sistem Gaz a făcut în 2010 obiectul unei alte tranzacții de acționariat în urma căreia 99,68% ajuns la Anumersus Co. Ltd., un offshore înregistrat la Limassol, în Cipru,

Începând cu 18 octombrie 2011, administratorul acestei firme a fost Costin Berevoianu, consilier la aceea vreme al primarului Capitalei, Sorin Oprescu.

Costin Berevoianu a explicat la aceea vreme pentru Gândul că firma Berg Sistem Gaz a concesionat, de la Ministerul Economiei, serviciile de distribuţie de gaz în Sighetu Marmaţiei şi a primit licenţa să procedeze la fel în două localităţi vecine – Vadu Izei şi Sarasău.

În 2010, firma Berg Sistem Gaz a declarat pierderi de aproximativ 800.000 de euro la Ministerul Finanţelor.

După exploziile de la Sighetul Marmației, firma a acuzat foștii acționari, printre care și Dojana că ar fi, de fapt, cei vinovați.

”Societatea BERG Sistem Gaz a fost preluatã de actualul acaionariat în luna iunie 2010. De la preluarea controlului asupra Societãtii au fost identificate o serie de nereguli generate de modul în care fusese gestionata anterior.Din 2010 si pânã în prezent, actionarii actuali s-au preocupat în permanentã de îmbunãtãtirea activitãtii Societãtii si au luat mãsuri de remediere a neregulilor gasite si tragere la rãspundere din punct de vedere administrativ”, se mai arată în comunicatul de la aceea vreme.

Costin Berevoianu a fost reținut în dosarul Apa Nova, dar dosarul nu a ajuns nici acum în instanță.

Consilier personal al primarului Sorin Oprescu până în 2013, Costin Berevoianu a fost unul dintre actorii concesionării în anul 2000, pentru 25 de ani, a Regiei de Apă Bucureşti către Apa Nova, deţinută de francezii de la Veolia.

Costin Berevoianu a figurat pe lista celor 50 de asociaţi din sereleul Clubul Vinului. Firma a fost înfiinţată în noiembrie 2004 de avocaţii Ernest Popovici, Florian Niţu şi Sorin Alazaroaie, de la casă „Popovici & Asociaţii”. La nici o luna de la înfiinţarea firmei, în Clubul Vinului au intrat 31 de noi asociaţi, care au transformat-o, practic, într-un club elitist. Printre actionarii cooptaţi alături de Berevoianu se aflau Călin Popescu Tăriceanu, Nicolae Badea (Dinamo) , Gilda Lazăr (JTI), Dan Pascariu, Albert Paszkany (CFR Cluj), Silviu Lucian Boghiu (fost director general al SC “Electrica” SA Bucureşti).

Berevoianu are o adevărată obsesie pentru proprietăţile imobiliare, deţinând nu mai puţin de 13 terenuri, 11 case, trei firme şi un ponton de locuit la Tulcea. Multe dintre proprietăţi sunt deţinute împreună cu Valentin Feodorov, acţionar la Iridex Group, scria Adevărul.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img