Rata anuală a inflației a crescut la 10,2% în luna martie, anunță INS. Cel mai mult s-au scumpit alimentele de bază și energia. Economistul Aurelian Dochia spune la RFI ce măsuri trebuie să evite Guvernul, pentru a nu înrăutăți situația.
Aurelian Dochia explică la RFI ce înseamnă această inflație din două cifre: ”Această cifră este conformă cu proiecțiile Băncii Naționale, care spunea că undeva în aprilie se va atinge maximul de inflație pe acest an și că după asta ar urma să intrăm pe o tendință de scădere a inflației, deși părerea mea este că având în vedere condițiile actuale și mai ales efectele războiului din Ucraina, presiunile inflaționiste se vor menține destul de ridicate și vom avea o perioadă mai lungă de două cifre în ceea ce privește indicele inflației, de peste 10% deci. Marea întrebare este unde se va încheia, la ce cifră se va încheia anul 2022 și dacă într-adevăr în lunile următoare vom intra pe o pantă de scădere. Rămân sceptic în privința asta și mi se pare că șansele sunt mai degrabă să facem față unor presiuni inflaționiste și în continuare”.
Economistul se așteaptă ca măsurile sociale anunțate de coaliție să crească inflația: ”Așa este. Întotdeauna, aceste măsuri au un efect de presiune suplimentară asupra prețurilor, pentru că ele constituie pentru multe familii venituri suplimentare, pe care evident le vor folosi pentru cumpărarea de bunuri și servicii și asta pune o presiune suplimentară pe prețuri. Asta nu înseamnă că astfel de măsuri sunt neadecvate, mai ales pentru familiile care au mari probleme, sunt o serie de familii la pragul sărăciei, care nu fac față acestor creșteri de prețuri, mai ales în zona produselor alimentare și dacă măsurile de sprijin ar fi țintite în primul rând asupra acestor cazuri, probabil că efectul asupra inflației nu ar fi atât de puternic, dar de obicei, este greu să țintești numai familiile cu mari probleme și atunci probabil că se vor extinde efectele și presiunea inflaționistă se va menține, inclusiv datorită acestor măsuri”.