O universitate niponă va organiza o expoziţie despre un episod întunecat din istoria Japoniei. Este vorba de experimentele medicale macabre, realizate pe soldaţii americani, care au căzut prizonieri în al doilea Război Mondial, potrivit The Independent., transmite Radio France Internationale.
Facultatea de Medicină a Universităţii Kyushu sparge practic un tabu vechi de zeci de ani. Este un episod mai puţin cunoscut din istoria Japoniei, asupra căruia autorităţile şi mediul academic din această ţară s-au ferit să se pronunţe până acum în mod public.
Nouă soldaţi americani au fost capturaţi în timpul celui de-al doilea Război Mondial, în mai 1945, după care medici japonezi de la universitatea amintită i-au supus unor experimente desprinse din filmele horror: bucăţi din ficatul şi chiar din creierul militarilor au fost îndepărtate chirurgical.
Căpitanul Marvin Watkins a fost dus la Tokyo, pentru a fi interogat, în timp ce alţi opt soldaţi au fost daţi pe mâna unui medic militar şi transportaţi la Facultatea de Medicină a Universităţii Imperiale din Kyoto, cum se numea pe vremuri instituţia care organizează expoziţia 70 de ani mai târziu.
În 1948, 30 de doctori şi angajaţi ai universităţii au fost judecaţi de un Tribunal al aliaţilor pentru Crime de Război din Yokohama. Potrivit mărturiilor, prizonierilor de război americani li s-au administrat injecţii cu apă de mare, pentru a vedea dacă aceasta poate fi folosită ca substitut al injecţiilor cu soluţie salină.
De asemenea, soldaţii capturaţi au fost supuşi unor vivisecţii. Medicii au tăiat bucăţi din ficat, pentru a vedea dacă „pacienţii” supravieţuiesc şi chiar din creier, ca să afle dacă acest lucru ar putea vindeca epilepsia.
Nici unul dintre cei nouă prizonieri de război americani nu a supravieţuit. Rămăşiţele lor au fost păstrate în formaldehidă până la sfârşitul războiului, când cei implicaţi au distrus dovezile, potrivit Daily Telegraph.
În timpul procesului care a urmat, 23 de persoane au fost găsite vinovate. Una dintre ele s-a sinucis în închisoare, cinci au fost condamnate la moarte, patru la închisoare pe viaţă, iar celelalte au primit pedepse mai uşoare.
Toate pedepsele au fost comutate ulterior de generalul Douglas MacArthur (foto), iar până la sfârşitul anilor ’50, toţi inculpaţii au fost eliberaţi.
Tribunalul nu a declarat niciodată universitatea în sine vinovată pentru aceste experimente macabre, iar instituţia niponă nu s-a pronunţat niciodată public pe această temă.