spot_img
22.4 C
București
vineri, august 19, 2022
AcasăExterneRusia lovește pe litoralul bulgăresc

Rusia lovește pe litoralul bulgăresc

-

UN COMENTARIU AL CORESPONDENTULUI RADIO EUROPA LIBERĂ LA SOFIA, PETIO PETKOV:

- Reclama -

În ajun de sezon estival turismul bulgaresc se află în fața unei grave crize în urmă scăderii drastice – până la 70% -, a înscrierilor turiștilor din Rusia.

Problemele au venit după câțiva ani de creșteri medii de peste 7% a numărului de turiști și a veniturilor ramurii. În aceasta perioada companii din Rusia au investit câteva sute de milioane de euro în stațiuni în partea de sud a litoralului. La inițiativa fostului primar al Moscovei Iurii Lujkov, în zona râului Kamcia au fost create două tabere mari pentru copii și pensionarii ruși.

Foștii frați mari de la Răsărit au devenit principalii investitori în case și apartamente de vancanță luând locul britanicilor. După cum informează statistica oficială, 500 000 de locuințe pe litoral au proprietari ruși.

Situația s-a schimbat de la începutul crizei ucrainene. La baza retragerii turiștilor ruși nu se află numai motive economice ci și unele politice. Deputatul din Partidul socialist Petăr Kănev a anunțat în Parlament: „Tuturor celor cinci milioane de funcționari din structurile de forță ale Rusiei le-a fost interzis printr-un ordin să viziteze Bulgaria”. Autoritățile ruse au redus într-un mod drastic finanțarea taberelor de odihna pentru copii și pensionari.

Rușii sunt îndemnați să folosească stațiunile din Crimeea. „Turcia care a anulat vizele pentru ruși, va fi afectată într-o măsură mult mai mică de retragerea acestora”, a spus Petăr Kănev.

Bulgaria va cere ajutor din partea Uniunii Europene întrucât pierderile turismului său vor putea depăși câteva sute de milioane de euro. Cel mai grav va fi afectat litoralul de sud care a atras în ultimii ani 70% din turiștii ruși.

Încercând să diminueze pierderile, guvernul Borisov a decis acordarea unor vize de un an turiștilor ruși care au vizitat de căteva ori Bulgaria. A fost lansată o campanie de popularizare a litoralului bulgăresc în Polonia, Cehia, Azerbaijeanul și Kazahstanul.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Sfârșitul șefei radioteleviziunii publice germane în șampanie și contracte dubioase de...

0
Pentru prima dată în mai bine de 70 de ani, un director al radioteleviziunii publice îşi încheie mandatul înainte de termen. Un scandal preocupă...