EXCLUSIV: Vladimir Putin deschide un nou front: Sportul VÂRF DE LANCE: UN ROMÂN CU FINANȚARE DE LA CEL MAI MARE CONTRACTOR AL GAZPROM

0
700

Vladimir Putin mută în războiul cu Occidentul.  Un eveniment important în strategia Rusiei a avut loc luni la Soci. Rusia și regimul Putin lansează ofensiva în domeniul sportului. Vârful de lance este un român: Marius Vizer (foto), bun prieten de altfel cu Vladimir Vladimirovici Putin. Finanțarea este asigurată de doi frați, unii din oamenii de bază ai oligarhiei ruse și care sunt cei mai importanți contractori ai GAZPROM, brațul geostrategic al Kremlinului.

de ANDREI BĂDIN

Marius Vizer a fost reales luni președinte al organizației mondiale SportAccord la Soci. Acesta a declanșat un atac dur la Comitetul Olimpic Internațional pe care l-a caracterizat: ”un sistem expirat, depășit, greșit, nedrept și netransparent”. SportAccord este o organizație sportivă cu sediul la Moscova și finanțată de Arkady Rotenberg.  SportAccord este structura pe care Moscova dorește să o folosească pentru a prelua organizarea unor evenimente sportive la nivel internațional. Pe piață mută și GAZPROM care s-a implicat în sponsorizarea Champions League.

Vizer are ca principal proiect organizarea Jocurilor Olimpice  mondiale reunite, reuniune prin care Moscova vrea să se implice direct în lumea sportului mondial.

CINE SUNT FRAȚII ROTENBERG?

Arkadi Rotenberg este preşedintele SMP Bank, bancă pusă pe lista neagră de SUA, în urma anexării Crimeei de către Rusia. Rotenberg este bun prieten al preşedintelui rus Vladimir Putin şi fost partener de judo al acestuia în tinereţe. Împreună cu fratele său Boris deţine Stroygazmontazh Corporation (SGM Group), cel mai mare constructor de conducte din Rusia. Aceasta este o fostă subsidiară a Gazprom pe care cei doi oligarhi au cumpărat-o. Firma este cel mai mare contractor al Gazprom şi a primit comenzi şi pentru o serie de porţiuni ale gazoductului South Stream. Construcţia acestuia este, la rândul său, blocată de către Uniunea Europeană. Anterior, Stroygazmontazh a primit comenzi şi pentru realizarea unor mari proiecte necesare derulării Olimpiadei de la Sochi.
Arkady Rotenberg, partenerul de judo –  si nu numai – al lui Putin, a primi la Olimpiada de la Soci contracte de… 7 miliarde de euro. Conform Newsweek, suma ar fi chiar si mai mare. Fratele Rotenberg a fost citat de Financial Times cu afirmatia ca Putin este “trimisul lui Dumnezeu” pe pamant, ceea ce pentru evrei are o semnificatie aparte.

CINE ESTE VIZER?

Marius Vizer este interfața oficială a planului de atac al lui Putin în sport. Este președintele Federației Internaționale de Judo. Vizer a fost cel care l-a prous în 2007 președinte de onoare al acestei structuri pe Vladimir Putin. Vizer se cunoaște de mulți ani cu Putin, iar de când locuiește la Budapesta relațiile sunt foarte strânse. A renunțat la cetățenia română și s-a stabilit de 10 ani la Budapesta pe motiv că autoritățile române i-ar fi făcut un dosar la PNA/DNA. Vizer este unul din apropiații lui Cozmin Gușă, patronul Realitatea TV.

COSMIN GUȘĂ: VIZER E CEL MAI INFLUENT ROMÂN

„Marius Vizer că să înţeleagă telespectatorii noştri e cel mai influent român pe care din păcate nu îl folosim suficient. Cum a devenit aşa puternic Marius Vizer? Are o fibră internă foarte dură, fibră internă pe care o ai îţi generează prietenii de durată. SportAccord reuneşte toate federaţiile sportive din lume, şi Vizer şi-a propus să preia preşedinţia acestei entităţi. Proiectul lui Vizer e să organizeze jocurile SportAccord tot din patru în patru ani în competitie cu JO, la doi ani după.”, este declaraţia lui Cozmin Guşă, făcută în 2013 la Realitatea TV.

În 2013, Cozmin Gușă anunța că s-a mutat la Oradea. Fiul meu, component al lotului naţional de judo, e de 9 luni aici, se antrenează la clubul lui Marius Vizer. De atunci fac naveta între Bucureşti şi Oradea, iar fiica mea, singura din familie născută la Bucureşti, a vrut şi ea aici, spunea patronul Realitatea TV.