spot_img
28.2 C
București
marți, septembrie 26, 2023
AcasăDezvaluiriEXCLUSIV/ Un șef al contraspionajului SRI a furat banii de la un...

EXCLUSIV/ Un șef al contraspionajului SRI a furat banii de la un serviciu secret partener/ DEZVĂLUIRILE UNUI FOST OFIȚER SRI

-

Am stabilit ca ofiterul primise de la un partener strain, in numele structurii contraspionaj pe care o comanda, suma de 9000 de lei, destinata achizitionarii unor echipamente de tehnica-operativa, utile muncii informativ operative. Acesti bani ii primise in anul 2011, subsecvent unei cooperari cu partenerul strain, iar col. CROITORU DANIEL si i-a insusit pe nedrept/ilegal, fara stiinta superiorilor ierarhici si fara acordul colegilor din subordine, afirmă fostul ofițer Adrian Radu, fost ofițer SRI, într-o declarație transmisă în exclusivitate FLUX 24.

- Reclama -

Radu nu precizează despre care serviciu secret partener ar fi vorba, dar se poate presupune că ar fi cel american.

CITIȚI ȘI:DEZVĂLUIRI ȘOCANTE/ Un fost ofițer SRI: Generalul Coldea a furat banii NATO și ai americanilor

O anchetă internă ar fi avut loc în SRI, dar nu s-a întâmplat nimic aceasta fiind musamalizată.

Acum ofițerul SRI acuzat deține funcția de sef Sector Prevenire si Combatere Terorism in cadrul DJI Prahova

DEZVĂLUIRILE FOSTULUI OFIȚER SRI ADRIAN RADU:

Exemplul col. CROITORU DANIEL, fost sef Sector Contraspionaj, in prezent sef Sector Prevenire si Combatere Terorism in cadrul DJI Prahova a fost prezentat Comisiei de Control SRI si DNA, dar nu s-a luat nicio masura.

Astfel, in anul 2012, mr. (r) FLOREA DANIEL a sesizat ca omologul de la DJI Olt (de pe profil Contraspionaj) al acestui ofiter a semnalat DGSI faptul ca a fost contactat de col. CROITORU DANIEL care ii solicitase imprumut suma de 2000 de euro. Ofiterul de la Olt explicase ca il cunoscuse pe CROITORU, cu ocazia participarii la diversele activitati desfasurate la/prin unitatea centrala de profil. In acelasi timp, a precizat reprezentantilor DGSI ca i-a fost solicitata discretie cu privire la contactare si suma de bani pretinsa.

Urmare acestor sesizari, sustine dl. mr. (r) Florea, mi s-a ordonat sa identific cauza imprumutului ofiterului.

Am stabilit ca seful sectorului contraspionaj, col. CROITORU DANIEL, un apropiat al col. MARIN CONSTANTIN (n.red-fost șef SRI Prahova, actualmente sef SRI Dâmbovița), avea in derulare mai multe imprumuturi in cadrul DJI Prahova, majoritatea subordonatilor sai refuzand sa il mai imprumute cu bani deoarece nu ii restituia conform intelegerilor, la timp. Mai mult, am stabilit cu certitudine ca imprumuturile ofiterului erau „rostogolite” de la o luna la alta, de la un coleg la altul, unele fiind facute si de la foste surse secrete umane ale ofiterului / SRI. Datoriile acumulate erau in continua crestere, parand ca acesta le-a scapat din control.

Cu acordul sefilor ierarhici, am purtat o discutie cu acesta. Col. CROITORU DANIEL, in prima faza, a incercat sa ascunda valoarea debitelor si sa minimalizeze problema, dar a precizat ca seful sau, col. MARIN CONSTANTIN, cunoaste problema sa si i-a dat un termen fix pentru a o rezolva.

In realitate, aveam sa desscopar ca problema era mult mai grava, iar col. MARIN CONSTANTIN cunostea toate dedusubturile si incerca sa diminueze efectele.

Astfel, am stabilit ca ofiterul primise de la un partener strain, in numele structurii contraspionaj pe care o comanda, suma de 9000 de lei, destinata achizitionarii unor echipamente de tehnica-operativa, utile muncii informativ operative. Acesti bani ii primise in anul 2011, subsecvent unei cooperari cu partenerul strain, iar col. CROITORU DANIEL si i-a insusit pe nedrept/ilegal, fara stiinta superiorilor ierarhici si fara acordul colegilor din subordine.

Ofiterul facuse mai multe credite bancare garantate cu ipoteca, unele dintre acestea fara stirea familiei, cuantumul datoriei ajungand in jurul sumei de 20.000 de euro. Acesti bani fusesera luati si pentru a-si imprumuta un fost prieten (condamnat in Republica Moldova pentru sedere ilegala) – care il santaja.

Mai mult, ofiterul era impovarat de datorii financiare din cauza multor altor imprumuturi private/particulare contractate de la colegi de serviciu, rudele acestora si alte persoane fizice civile din afara SRI (ex. col. SIRBU DRAGOS FLORIN – loctiitor pentru informatii-operatiuni al comandatului DJI Prahova, col. VASILE COSTIN – fost sef sector Analiza Planificare, in prezent, loctiitor analiza planificare al al comandatului DJI Prahova, col. PATRASCU VALENTIN – sef sector Informatica, col. NECSULESCU SORIN – sef sector Securitate Economica, lt. col. CEAUS GHEORGHE – sef birou Antiterorism, mr. PETRE SEVER TUDOR, mr. CIOCAN LAURA – sef birou in cadrul sectorului Centrul Tehnic de Securitate si mama acesteia, LUNGU BOGDAN – director al hotelului Prahova Plaza Ploiesti, TANASE CIPRIAN – patronul firmei ACCAPULCO din Ploiesti si multi altii).

Aspectul cel mai grav este ca col. MARIN CONSTANTIN nu numai ca a cunoscut dar si a incercat sa le acopere, atat prin oferirea, la randul sau, a unui imprumut dat col. CROITORU DANIEL in valoare de 4.500 de euro, destinat constituirii unui fond de imprumut nou la CAR CONCORDIA Ploiesti, cat si prin neraportarea tuturor acestor evenimente ori prin raportarea trunchiata/favorabila siesi si ofiterului, a modului in care ar fi gestionat situatia (despre unul din aceste cazuri cunoaste cu certitudine gral. brig. COSMA SORIN – seful DGPCT, care pe un document intern, urmare unui control ierarhic operativ efectuat de col. TOMSA MARCEL in luna august 2013 la sectorul PCT Prahova, a atras atentia col. MARIN CONSTANTIN asupra minciunilor sefului DJI Prahova).

Acelasi ofiter a fost stabilit ca primind bani si folose necuvenite de la SC AGRISOL INTERNATIONAL SA Boldesti Scaieni. Astfel, dupa o actiune specifica desfasurata la inceputul lunii decembrie 2013 de catre lt. col. ANGHEL GHEORGHITA si cpt. DUMITRU RAZVAN, ambii din cadrul sectorului PCT Prahova, cetateanul libanez CHARBEL LAOUN, asociat si director general al firmei, le-a inmanat celor doi ofiteri trei pungi cu cadouri, una dintre ele destinata col. CROITORU DANIEL, continand fiecare: un plic in care se afla cate o suma de 2.000 RON, whisky, cafea, etc.

Col. MARIN CONSTANTIN, caruia i s-a raporata evenimentul, nu a raportat nimic, niciodata ierarhic.

Activitatea infractionala se completeaza cu primirea de catre col. CROITORU DANIEL, de la responsabilii aceleiasi firme cu capital strain, a unor mari cantitati de produse avicole si de carne de porc in carcasa de la alte firme libaneze patronate de conationalii lui CHARBEL LAOUN.

Motivatia acestor dari/primiri de mita/foloase necuvenite, consta in solicitarea de catre cetateanul strain a sprijinului in vederea obtinerii cetateniei romane, respectiv a promisiunii col. CROITORU DANIEL de a-i acorda ajutor in acest scop.

Mentionez ca intermedierea relatiei dintre col. SRI CROITORU DANIEL cu cetateanul libanez, CHARBEL LAOUN, a fost realizata de un comisar sef de politie din Prahova, fost coleg de scoala militara la Academia de Politie „Al. I. Cuza” Bucuresti.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img