Afacerea din 2008 prin care actualul lider al USR, Nicuşor Dan, a vândut o firmă cu scopul de a cumpăra un teren la Predeal scoate la informaţii extrem de interesante. La câteva zile de la izbucnirea scandalului, Nicuşor Dan s-a contrazis public de mai multe ori.
Nu mai ştie cui a vândut şi nici cum ar fi cheltuit circa 150.000 de euro.
În ciuda afacerilor prospere, liderul USR locuieşte cu soţia şi copilul de câteva luni într-o garsonieră închiriată în zona Militari conform declaraţiilor sale.
FLUX 24 a dezvăluit duminică în exclusivitate că Nicuşor Dan şi-a vândut, de fapt, firma unui off shore cipriot controlat ofcial conform unui document al Consiliului Concurenţei de Radu Octavian Claudiu.
CITIŢI ŞI: EXCLUSIV/ Nicușor Dan, un offshore, fiul Vulpii și un abonat la Enel și Electrica
Octavian Claudiu Radu, ales, în 2004, ca deputat PDL-PNL de Dâmboviţa, a demisionat la scurt timp din Parlament ca urmare a faptului că a primit o decizie de la CNSAS că ar fi colaborat cu Securitatea, conform documentului obţinut în exclusivitate de FLUX 24.
Documentul este datat 25 noiembrie 2004 şi indică că Octavian Claudiu Radu a fost colaborator al Securităţii şi a desfăşurat activităţi de Poliţie Politică.
Radu a ajuns în topul oamenilor de afaceri români, el având mai multe afaceri printre care Diverta.
În 2008, Nicuşor Dan a cumpărat un teren de 7000 de metri în Predeal. El a făcut un împrumut la bancă şi a vândut o firmă. Suma pe care ar fi încasat-o pentru firmă variază în declaraţiile sale între 30.000 lei şi 150.000 de euro.
Nicușor Dan a spus iniţial că a făcut un credit la bancă de 100.000 de euro, pentru a lua terenul, având deja 80.000 de euro. Întrebat de ce a făcut credit bancar, de vreme ce avea suma echivelentă pentru cumpărarea terenului, din vânzarea firmei, Nicușor Dan a precizat că a cheltuit 100.000 din tranzacția părților sociale. Datele de la Registrul Comerțului, așa cum sunt publicate în Monitorul Oficial din 2009, arată că firma la care era asociat Nicușor Dan se numește Atlas Computers Comimprodex SRL, iar părțile sociale au fost vândute de liderul USR pentru 30.000 de lei, în august 2008, adică după contractarea creditului.
„Este un teren pe care am plătit 170-180 de mii de euro, banca mi-a dat un credit de 100 de mii de euro. Este foarte departe de unde ajung utilitățile, 400-500 de metri. Pentru că banca să-mi dea credit, am făcut un raport de expertiză imobiliară. Am dat mai multe declarații de avere și se vede că din 2007 și până acum am tot achitat ratele. Am ajuns la 72.000 de mii. Restul de bani? Am făcut niște părți sociale dintr-o firmă pe care o dețineam, cu un an înainte, Atlas computer, aveam niște părți sociale. Această firmă a fuzionat cu o altă firmă Proca. Doar pe acele părți sociale am primit 150.000 de euro. Nu-mi aduc aminte ce am făcut cu banii”, a spus liderul USR la Antena 3.
Nu-mi aduc aminte ce am făcut cu banii, a fost declaraţia şocantă făcută de liderul USR.
Conform declarațiilor sale a vândut unei companii numite SC Proca Romania SRL Bucuresti, care ar fi vândut mai apoi unei alte firme. Numai că trazancția de preluare a SC Proca a avut loc în 2006, ci nu în 2008 cum afirmă liderul USR.
În 6.06.2006, Consiliul Concurenței a avizat operatiunea de concentrare economica realizata prin achizitionarea controlului de catre Foliteck Limited – Cipru asupra SC Proca Romania SRL Bucuresti.
Foliteck Limited – Cipru este o societate de investitii si consultanta in management. „Foliteck” face parte din grupul de firme controlate, direct sau indirect de dl. Radu Octavian Claudiu, un grup in componenta caruia sunt 2 societati cu sediul in Cipru si Olanda, respectiv Foliteck Limited si RTC Holding BV, iar restul de 68 de agenti economici activeaza in Romania, pe diferite piete ale produselor, care includ produse alimentare si nealimentare. se spunea în documentul Consiliului Concurenței.
Datele de la Registrul Comerțului, așa cum sunt publicate în Monitorul Oficial din 2009, arată că firma la care era asociat Nicușor Dan se numește Atlas Computers Comimprodex SRL, iar părțile sociale au fost vândute de liderul USR în august 2008, adică după contractarea creditului.
Foliteck Limited deținea mai multe firme, o parte din ele enumerate în documentul Consiliului Concurenței: societatile comerciale Sistec SA , Astra Plus SRL , Best Computers International SRL , RTC Mobicom 2000 SRL , Octra New Tech SRL , Best Serv Impex SRL , Standard Business SRL, RTC Holding SA, Best Distribution SRL si Ranco Promotional.