spot_img
12.6 C
București
duminică, aprilie 21, 2024
Acasă#ReginaAnaEXCLUSIV/ Turnătorul Regelui Mihai s-a rugat la căpătâiul Reginei Ana/ VIDEO/FOTO

EXCLUSIV/ Turnătorul Regelui Mihai s-a rugat la căpătâiul Reginei Ana/ VIDEO/FOTO

-

Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei. a fost printre înalții ierarhi ortodocși care a participat din partea BOR la procesiunile religioase prilejuite de funeraliile Reginei Ana. Conform unor documente, Nifon a oferit informații Securității când funcționa ca preot la Londra despre Regele Mihai.

DSC_6352Nifon a fost sâmbătă dimineață alături de Patriarhul Daniel și Înaltpreasfinţitul Părinte Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale şi Meridionale, la Palatul Regal, a informat Patriarhia. El a fost prezent la toate ceremoniile religioase din timpul funeraliilor Reginei Ana, inclusiv la slujba de înmormântare de la Curtea de Argeș.

- Advertisement -

DSC_6320Cei trei au oficiat sâmbătă dimineață slujba ortodoxă din Sala Tronului a Palatului Regal.

Ziarul Evenimentul Zilei a publicat, pe 2 aprilie 2001, extrase dintr-o nota de convorbire din 1975, in care Nifon informa autoritatile comuniste asupra exilului romanesc din Londra, oferind informatii Securității despre Ion Ratiu si Regele Mihai al Romaniei.

- Advertisement -

Nifon a acționat și în Elveția, unde locuiau Regele Mihai și membrii Familiei Regale.

tutuianu-ips-nifonInalt-prea-sfintitul Nifon Mihaita si-a inceput cariera de securist in anul 1970, an in care a plecat la Londra pentru a spiona romanii ce locuiau in Anglia. Din anul 1972, scrie note pentru securitate din Israel, iar in 1977 si 1978, spioneaza romanii aflati in Elvetia, din Geneva. Datorita faptului ca era un om de incredere al spionajului comunist ajunge, in anul 1981, tocmai in Canada, in capitala Ottawa, de unde da cu subsemnatul timp de aproximativ un an.

DSC_6346Revenind in tara, a ramas pilon al Securitatii, avand acces la informatii confidentiale pe care le obtinea organizand spovedanii in Bucuresti pana in 1989. A fost un apropiat al fostului Patriarh Teoctist.

Teoctist i-a oferit multa putere lui Nifon, acesta primind functiile de episcop vicar patriarhal, secretar al sfantului sinod, episcop al Sloboziei si Calarasilor, batranul oligarh sustinandu-l pana in 1999, cand l-a retrogradat doar la statutul de arhiepiscop al Targovistei, dar a revenit în prim plan în timpul Patriarhatului lui Daniel.

 

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img