spot_img
6 C
București
miercuri, decembrie 6, 2023
AcasăArmataEXCLUSIV/ HALUCINANT/ Ministerul român al Apărării a sărbătorit un general criminal, medaliat...

EXCLUSIV/ HALUCINANT/ Ministerul român al Apărării a sărbătorit un general criminal, medaliat de Putin

-

Un general român venit cu trupele sovietice în România după 23 august 1944, decorat de președintele rus Vladimir Putin, a fost sărbătorit de Ministerul român al Apărării la împlinirea vârstei de 93 de ani.

dragneamapnGeneralul Marin Dragnea a fost omagiat ca un exemplu de sacrificiu și onoare, se spune pe pagina de facebook a Ministerului Apărării.

Marin Dragnea a fost decorat recent cu Ordinul de Prietenie – decorația de stat al Federației Ruse – de către ambasadorul Oleg Malginov, pentru aportul acestuia la dezvoltarea relațiilor româno-ruse.

Dragnea este din anul 1990 președinte al Asociației Naționale a Veteranilor de Război. El a venit în țară cu Divizia Tudor Vladimirescu, constituită în 1943 pe teritoriul fostei URSS, cu gradul de sublocotenent (1944).

„Câteodată se mai uită acum să se spună că armata sovietică a participat la eliberarea României. Noi ținem bine minte și toate evenimentele care au avut loc în 1944 și relațiile destul de dificile (…) care au fost în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Această istorie este una plină și de multe evenimente tragice. Pe teritoriul României sunt îngropați zeci de mii de soldați sovietici, dar și pe teritoriul Rusiei și-au găsit somnul de veci soldați români care prin voia sorții au luptat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial pe teritoriul Uniunii Sovietice”, a declarat Malginov, în discursul care a precedat acordat distincției.

Generalul în rezervă Marin Dragnea a luptat în cel de-al doilea război mondial, mai întâi ca voluntar pe Frontul de Est cu o Divizie de Cavalerie în cadrul Grupului 52 Cercetare. În anul 1942 a fost înaintat la gradul de sergent TR, fiind luat prizonier.

S-a întors în țară în 1944, cu gradul de sublocotenent în cadrul Diviziei Tudor Vladimirescu, constituită în 1943 în URSS, conform Wikipedia.

În 1956, colonelul Marin Dragnea era comandantul Corpului 38 Armată și al Garnizoanei Timișoara și a avut un rol important în reprimarea mișcărilor studențești de solidaritate din acel oraș. Atunci au fost arestaţi 700 de studenţi, dintre care 80 au fost exmatriculaţi şi condamnaţi la pedepse de până la opt ani închisoare.

Apreciat pentru rezolvarea revoltei studențești din Timișoara, este numit în funcția de comandant al Corpului 38 Armată (august 1956 – 1959), fiind înaintat la gradul de general-maior.

În perioada 1974-1984, a îndeplinit funcția de președinte al Comitetului Olimpic Român. A fost decorat cu Ordinul național „Steaua României” în grad de Comandor (2000) și în grad de Mare Ofițer (2004).

În anul 2005 a fost propus pentru acordarea titlului de cetățean de onoare al municipiului Oradea, dar în urma contestațiilor la adresa sa pe motiv că a reprimat manifestațiile de la Timișoara din anul 1956, nu i s-a mai acordat acest titlu, mai notează Wikipedia.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img