Firma americana Stericycle, specializata in colectarea deseurilor Medicale Periculoase, a acaparat in perioada 2013-2015, piața de neutralizare a deșeurilor medicale din România. Aceasta companie americana puternic conectata la mediile politice de peste ocean umfla in acest fel peste 90% din fondurile alocate Ministerul Sanatatii pentru neutralizarea deseurilor medicale.
Stericycle in prezent detine monopol la nivel national, avand puncte de lucru in toate cele 5 regiuni in care a fost impartita Romania: Regiunea Bacau, Regiunea Bucuresti, Regiunea Pitesti, Regiunea Sibiu si Regiunea Timisoara, fiecare regiune fiind ”adjudecata” de cel puțin un operator economic astfel:
-SC Mondeco SRL și Ecomed SRL în Regiunea Bacau;
-SC Stericycle Romania SRL, Steryl Eco SRL și Perfect Curier SRL in Regiunea Bucuresti;
-SC Stericycle Romania SRL in Regiunea Pitești;
-SC Stericycle Romania SRL, SC L.G. Prod SRL, ASKD Romania SRL in Regiunea Sibiu;
-SC Stericycle Romania SRL in Regiunea Timisoara.
Se poate constata astfel că, SC Stericycle Romania SRL isi desfasoara activitatea in 4 din cele 5 regiuni prevazute”.
In realitate, TOATE companiile amintite aici, potrivit raportului facut de Curtea de Conturi, sunt deținute de Stericycle! Mondeco si Ecomed din regiunea Bacau au fuzionat prin absorbție(Mondeco a inghițit Ecomed) iar Stericycle este acționar unic la entitatea rezultata. Privind retrospectiv, jocul facut de Ministerul Sanatații a avut ca scop consolidarea monopolului Stericycle pe piața romaneasca.
Prin neadoptarea Strategiei și Planului de gestiune a deșeurilor, Romania a fost blocata la accesarea fondurilor europene pentru dotarea spitalelor cu aparatura de eliminare a deseurilor medicale. Conform raportului Curtii de Conturi, in perioada 2012-2014 Ministerul Sanatatii nu a avut plan de control la unitatile spitalicesti privind gestionarea deseurilor periculoase.
Micutii acestia de la Stericycle au intrat pe piața mioritica în 2013. In numai 2 ani au halit la dejunul de dimineata prin absorbtii si fuziuni nu mai puțin de 10 companii romanesti de pe piața de profil. Acestea sunt: IF Tehnologii Cluj Napoca, Eco Servtrans SRL Sibiu, , Cogen Energy Medical SRL Craiova, Mondeco Suceava- companie care a inghitit Eco Serv Iasi, Stericare Romania, care la randul ei a digerat Tehnodental Services, Guardian Ecoburn, Medical Waste si SC STERYL ECO SRL,ULTIMA ACHIZITIE.
Asa se face ca, la ora actuala, singura companie care derulează afaceri semnificative in domeniul deseurilor medicale este Stericycle Romania SRL.
Metodele prin care americanii au ințeles sa acapareze piața romaneasca nu difera de cele utilizate in tara Unchiului Sam. Aproape de fiecare data companiile absorbite au fost altoite cu amenzi de la Garda de Mediu pentru nereguli. Competitia a fost pigmentata cu preturi de dumping practicate de americani.
Daca la intrarea lor pe piata baietii colectau deseuri medicale cu preturi cuprinse intre 4-7 lei pe kilogram, dupa numai doi ani de competitie cu o firma care s-a tinut tare pana mai ieri preturile au ajuns la 1,7 lei pe kilogram. La acest pret nu se acopera nici valoarea ambalajelor in care trebuie colectate deseurile, ca sa nu mai vorbim de profit. Amenintate cu falimentul, companiile romanești s-au oferit pe tava americanilor. Cat despre maniera in care Stericycle respecta legislatia de mediu din Romania mai avem de povestit. Reținem doar ca se colectau deseuri la preturi de dumping. Si ca aceste deseuri trebuiau si neutralizate.
Am gasit o singura amenda administrata de Garda de Mediu firmei Stericycle si procesul verbal suna cam așa. S.C. STERICYCLE ROMANIA SRL – punctul de lucru Calinesti – societatea desfasoara activitati de colectare si tratare a deseurilor periculoase si nepericuloase. In urma verificarilor pe teren, s-a constatat ca societatea nu desfasura activitate de tratare si eliminare a deseurilor, instalatia de sterilizare a deseurilor fiind oprita temporar. Din analiza formularelor de expeditie/transport pe anul 2012, s-a constatat ca societatea nu detinea anexa cu expeditorii si cantitatile individuale preluate, așa cum este prevazut in HG 1061/2008 privind transportul deseurilor periculoase si nepericuloase pe teritoriul Romaniei. Amenda i-a intristat rau pe micuti- 30.000 de lei. Nici macar 10.000 de dolari! Adica se colecta fara documente si nu se trata sau elimina nimic. Unde dispareau deseurile periculoase si cum?
Asta nu e tot, cei de la Stericycle arunca deseuri medicale la groapa de gunoi IRIDEX de la Chiajna-Rudeni. Deseurile medicale sunt transportate la groapa de gunoi cu aceste containere de mare tonaj.
Dupa ce sunt transportate urmeaza sa fie ingropate tot la groapa de gunoi IRIDEX de la Chiajna-Rudeni si asta se poate observa in aceste poze.
Firma IRIDEX îi aparține fostului senator Corneliu Pascu, senator ales pe listele Partidului Conservator în două mandate consecutive (2000 – 2008).
Potrivit Top 300 pe 2015, Corneliu Pascu are o avere cuprinsă între 36 și 39 de milioane de euro. Averea a construit-o în special în urma contractelor pe care le-a semnat cu instituțiile statului român, contracte care au legătură mai ales cu managementul deșeurilor: de la colectare și transport, până la furnizarea de containere sau pubele. Printre instituțiile cu care firmele lui Pascu au contracte se numără consiliile județene din Bistrița și Giurgiu, primăriile din București, Ploiești, Bacău, Costinești sau Medgidia, dar și Senatul României sau Portul Constanța.
Atât presa centrală, cât și presa locală l-a catalogat pe Pascu drept un apropiat al lui Dan Voiculescu, cu care a devenit asociat în instituții de presă.
În plus, potrivit unei anchete realizată de Rise Project în primăvara anului trecut, Pascu este apropiat și de rețeaua deputatului Sebastian Ghiță.
Arunca substante periculoase la canal.
Nu folosesc filtre la cosul de evacuare la incinerator.
Au aruncat camioane cu medicamente care trebuiau incinerate.
Acestea au fost aruncate tot in groapa de gunoi IRIDEX de la Chiajna Rudeni, iar paznicii le-au luat si le-au vandut chiar si in farmaciile din ROMANIA. (medicamentele din poze sunt din loturile aruncate pe groapa de gunoi).
De asemenea, se atenteaza la siguranta nationala, prin poluarea mediului care afecteaza sanatatea populatiei.
Locuitorii din zona incineratorului de la Chiajna-Rudeni vorbesc ca in 2014 un locuitor de ar fi murit din cauza apei infestate, unde sunt aruncate bidoane cu substante toxice de la spitale.
In concluzie, Ministerul Mediului si Garda de Mediu sunt intr-o mare belea. Pentru ca mizeriile comise de Stericycle la neutralizarea deseurilor sunt crime la adresa mediului si sanatatii publice.