Președintele Klaus Iohannis l-a decorat de 1 Decembrie cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Ofițer pe academicianul Dan Berindei.
Dan Berindei a apărut în documentele fostei Securități că și-ar fi turnat fiul la Securitate.
Fiul academicianului, Mihnea Berindei, a fost un opozant al regimului anticomunist, el activând în Franța înainte de 1989.
De 1 decembrie, Klaus Iohannis l-a decorat și pe un alt personaj controversat cu legături cu Securitate, scriitorul Nicolae Breban.
CITIȚI ȘI:Iohannis l-a decorat pe turnătorul lui Paul Goma și al Monicăi Lovinescu: OMUL odiosului Pleșită
Istoricul Dan Berindei a fost acuzat de CNSAS în 2009 ca a fost recrutat de Securitate sub numele conspirativ „Baleanu” existand dovezi certe ca acesta si-a turnat propriul fiu, una dintre cele mai sonore voci ale exilului romanesc, Mihnea Berindei.
Initial acesta a pus umarul la „supravegherea informativa a Institutului de Istorie” al Academiei Romane, unde Berindei era cercetator. Pana in 1973, el a semnat cateva zeci de note informative despre colegii sai.
Dupa ce fiul sau, Mihnea Berindei, a fugit in Franta in 1970, Dan Berindei a primit drept sarcina din partea Securitatii sa il spioneze si sa incerce sa ii inchida gura. Numai ca, dupa cateva intalniri, fiul a realizat care e misiunea tatalui si a rupt definitiv relatia cu el.
Sotia „informatorului” Dan Berindei si mama „obiectivului” Mihnea Berindei a fost la randul ei o victima a regimului comunist. Fiica a fostului ministru taranist Ioan Hudita, aceasta a fost arestata in 1950 pentru „activitate subversiva”, nascandu-si fiica, pe Ruxandra, in inchisoarea Vacaresti. Ruxandra a crescut 11 luni in trei inchisori, pana cand a fost incredintata tatalui ramas in libertate, alaturi de celalalt copil, Mihnea, scria ziare.com în 2009.
Mama lui Dan Berindei, Dina, a fost si ea arestata, iar cel de-al doilea sot al sau, inginerul Alexandru Bals, a murit in inchisoarea de la Pitesti.
Dan Berindei a fost singurul membru al familiei, alaturi de o sora a mamei sale, care nu a facut puscarie politica.
Potrivit documentelor de la CNSAS, relatia lui Dan Berindei cu Securitatea s-a reluat in 1985, an din care dateaza o parte a documentelor provenite dintr-un dosar de la SIE, al carui titular este.
Berindei a furnizat Securitatii 47 de note informative, ele referindu-se atat la colegii sai de la Institutul de Istorie, cat si la romani din exil sau la personal diplomatic.
Istoricul si fiul sau s-au regasit in acelasi loc pentru prima oara, pe 11 septembrie 2008, la inmormantarea Ioanei Berindei. Despartiti de cortegiu, Dan si Mihnea Berindei nu si-au vorbit.
Mihnea Berindei a decedat anul trecut.