Parteneri? Concurenţi? Rivali? Şi în ce ordine? Europenii sunt chemaţi să se poziţioneze într-un mod mai clar şi mai ferm faţă de China şi să-şi găsească propria voce dincolo de tensiunile tot mai mari dintre Washington şi Beijing, relatează AFP conform Agerpres.
Summitul liderilor Celor 27 de joi şi vineri trebuie să fie prilejul unui schimb de opinii „privind maniera în care dorim să încadrăm această relaţie esenţială”, a explicat preşedintele Consiliului European, Charles Michel, în invitaţia sa.
„Concurentul a luat în mod clar avans faţă de partener”, a recunoscut în această săptămână şeful diplomaţiei europene Josep Borrell.
Potrivit unui document de lucru pregătit de serviciile sale şi din care AFP a obţinut o copie, China „a devenit un concurent încă şi mai puternic” şi este „în consecinţă indispensabil să evaluăm care este cel mai bun răspuns” faţă de această nouă situaţie.
Evocând cel de al 20-lea congres al Partidului comunist chinez, care urmează să-i aducă preşedintelui chinez Xi Jinping un al treilea mandat, textul subliniază că orientările reţinute „vor accentua probabil divergenţele între poziţiile Chinei şi ale noastre”.
În acelaşi timp, subliniază textul, „este sigur că China va continua să fie un actor major pe scena mondială cu care UE trebuie să discute, să coopereze şi să negocieze asupra unor subiecte de interes comun”. Acesta evocă în special schimbarea climei ca un subiect de posibilă cooperare.
Relaţiile cu Beijingul sunt tensionate de la suspendarea acordului privind protecţia investiţiilor din cauza încălcărilor drepturilor omului în China şi în Hong Kong.
Însă poziţionarea europenilor este dificilă din cauza dependenţei lor de semiconductori, pământuri rare şi minereuri strategice.
„China tocmai a pus mâna pe rezervele de cobalt ale Republicii Democratice Congo şi deţine 85% din pământurile rare din lume”, a reamintit Elvire Fabry, analistă pentru Institutul Jacques Delors, referindu-se la teritorii care conţin minerale utilizate în fabricarea de produse de înaltă tehnologie.
„Realitatea este că China a devenit un rival sistemic şi un concurent feroce”, a subliniat ea.
Într-o perioadă de mare tensiune pe pieţele de energie şi într-un moment în care UE trebuie să se obişnuiască să se priveze de gaz ieftin, gestionarea relaţiei cu China va fi determinantă pentru securitatea economică şi geostrategică a UE, avertizează serviciile lui Josep Borrell.
Anumiţi europeni ar putea fi tentaţi să se arunce în braţele SUA şi să se ralieze strategiei de confruntare cu Beijingul în schimbul securităţii militare şi furnizării de energie şi minerale de către Washington.
Atenţie, pericol, avertizează diplomaţii europeni. „Trebuie să ieşim din dependenţe, nu să le înlocuim cu alte dependenţe”, a avertizat un responsabil european la Bruxelles.
„Naivitatea” faţă de China s-a „terminat”, a declarat în urmă cu câteva săptămâni ministrul german al economiei, Robert Habeck.
Rămâne de văzut dacă, în această nouă eră care se anunţă, europenii vor rezista tentaţiei de a avansa dezordonat.
Germania îşi pregăteşte propria sa strategie faţă de Beijing pentru primăvară şi unii se tem că ea va fi tentată „să joace solo”. „Poziţionarea Germaniei va atârna asupra celei a UE. Industria sa este preocupată de închiderea pieţei chineze”, a subliniat Elvire Fabry.
La acest capitol, documentul de cinci pagini pregătit pentru cei 27 se încheie cu un avertisment foarte clar.
„UE şi statele membre trebuie să lupte împotriva tentativelor Chinei de a-şi pune în aplicare tactica de ‘a dezbina şi a stăpâni’ şi să se ţină departe de iniţiative izolate şi necoordonate care ar slăbi poziţia noastră comună”, menţionează textul.