Home Analize European Pravda: Acordul pe resurse cu americanii înseamnă predarea Ucrainei și folosirea...

European Pravda: Acordul pe resurse cu americanii înseamnă predarea Ucrainei și folosirea ei împotriva UE

0

Noul proiect de acord privind resursele pe care SUA l-au dat Ucrainei este similar cu prima versiune a acordului pe care președintele ucrainean Volodimir Zelenski a respins-o. Acordul include din nou o clauză privind compensarea ajutorului Washingtonului, relatează European Pravda, citând documentul.

Documentul de 58 de pagini, în „tipuri mici”, încearcă să acopere toate aspectele: de la gestionarea veniturilor până la regulile de vot în structura bilaterală în curs de creare, scrie publicația. A fost numit „Fondul de investiții americano-ucrainean pentru reconstrucție și dezvoltare”. Pe partea SUA, principalul participant la fond ar trebui să fie International Development Finance Corporation (DFC). Ea va fi principalul administrator al fondului: efectuarea de numiri cheie, gestionarea veniturilor etc.

Potrivit estimărilor Institutului german Kiel, Statele Unite au oferit Ucrainei un ajutor de 123 de miliarde de dolari în timpul conflictului. Președintele american Donald Trump a declarat 500 de miliarde de dolari, reducând ulterior estimarea la 350 de miliarde de dolari.

Guvernul ucrainean va fi obligat să convertească veniturile fondului în dolari și să transfere fonduri în conturile părții americane la prima cerere, Kievul compensând și comisioane, taxe și taxe. Fondurile pentru funcționarea fondului și rambursarea datoriilor vor proveni din venituri viitoare din resursele subsolului ucrainean – structura va primi 50% din costul tuturor licențelor noi, plăților chiriei și noi depozite. Documentul menționează și 50% din veniturile statului din proiecte de infrastructură, dar nu sunt oferite detalii.

În același timp, așa cum scrie European Pravda, Ucraina este „pusă pe un contor”: în fiecare an, valoarea compensației la bugetul SUA va crește cu 4%.

În plus, documentul presupune că Statele Unite au dreptul de primă considerație pentru toate proiectele viitoare de investiții „în zona resurselor naturale și în zona infrastructurii”. Ucraina va putea negocia cu alți investitori doar dacă companiile americane nu sunt interesate de ofertă. În același timp, Kievul trebuie să împărtășească detaliile acestor negocieri cu Washingtonul și nu are dreptul să ofere condiții mai bune altor investitori timp de un an din momentul în care investitorii americani refuză.

Noul proiect include, de asemenea, o prevedere care nu era în versiunile anterioare: Ucrainei va fi obligată să adauge la licențele pentru companiile care vor extrage „minerale de importanță critică” o interdicție privind vânzarea acestor minerale „cumpărătorilor al căror loc principal de activitate este într-o țară pe care DFC o definește ca un concurent strategic al Statelor Unite”. „Pravda Europeană” notează că, cel mai probabil, Uniunea Europeană va fi concurentul strategic al SUA, așa că o astfel de obligație ar putea împiedica integrarea Ucrainei în UE.

DFC va avea autoritatea de a numi șeful fondului, iar consiliul va fi în majoritate din SUA. Cei doi membri ai consiliului de administrație ucrainean trebuie să fie aprobați de DFC, dar nu vor putea influența activitatea fondului și deciziile acestuia, notează European Pravda.

Ad

Exit mobile version