Home Analize Europarlamentarul Vlad Nistor: Urmările acestei invazii a Moscovei vor lăsa urme adânci,...

Europarlamentarul Vlad Nistor: Urmările acestei invazii a Moscovei vor lăsa urme adânci, ce vor marca atât viitorul relațiilor internaționale, cât și realitatea cotidiană din societățile noastre

0

de Vlad Nistor, europarlamentar PNL/PPE

În urmă cu zece luni, realitatea globală, dar mai ales cea europeană, cu care am fost obișnuiți de decenii, a fost aruncată în aer de agresiunea brutală a Federației Ruse asupra Ucrainei. Urmările acestei invazii a Moscovei vor lăsa urme adânci, ce vor marca atât viitorul relațiilor internaționale, cât și realitatea cotidiană din societățile noastre.

În aceste momente incerte, ce aruncă umbre ne nesiguranță pretutindeni, un lucru pozitiv este reprezentat de reacția imediată a leadership-ul Uniunii Europene și a principalelor instituții – Parlament, Comisie, Consiliu, la aceste provocări fără precedent. Măsurile active și continue de susținere a poporului ucrainean în efortul său supraomenesc au contribuit în mod esențial la menținerea acestei grave realități pe agenda publică și ca primă prioritate a sferelor de decizie euro-atlantice. 

Prin continua coordonare între instituțiile de la Bruxelles și statele membre, opt pachete de sancțiuni și alte măsuri direcționate împotriva agresorilor de la Kremlin au fost implementate de către Uniunea Europeană. Aceste demersuri au fost propuse și susținute, de la bun început, de grupul nostru politic. Pe parcursul anului 2022, Partidul Popular European (PPE) a fost, cu certitudine, cel mai prezent și dedicat susținător al Ucrainei, oferind tot sprijinul posibil pentru ameliorarea situației din regiune. Prin inițiative proprii, dar și prin bună conlucrare cu celelalte grupuri politice europene, PPE a reușit să propună și ulterior să susțină adoptarea în plenul parlamentului a unui număr de rezoluții menite să ofere soluții viabile situației complexe cauzate de agresiunea rusă. Speranța noastră este că aceste abordări severe dar corecte și necesare vor împinge Rusia către încetarea ostilităților și va readuce pacea pe continentul European.

Mergând mai departe și având în minte o viziune constructivă post-conflict, Uniunea și statele membre au oferit Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei perspectiva concretă a apartenenței la construcția europeană. 

Grație tuturor acestor măsuri, inițiate și susținute de Grupul PPE, în colaborare cu celelalte grupuri politice ale Parlamentului European, numeroase dintre efectele dezastruoase ale războiului au fost, pas cu pas, contracarate, iar o viziune post-conflict, bazată pe cooperare pașnică și pe valorile integratoare ale Uniunii Europene, este oferită drept unică alternativă viabilă la ororile prezentului.

Ad

Exit mobile version