Home Analize Europarlamentarul Vlad Nistor: Tunisia, Algeria, Marocul și, din nefericire, Libia sunt vecinele...

Europarlamentarul Vlad Nistor: Tunisia, Algeria, Marocul și, din nefericire, Libia sunt vecinele Europei. Sunt dincolo de Marea Mediterană. Și orice se întâmplă acolo poate afecta geostabilitatea politică a zonei

0

Discusrsul eurodeputatului Gheorghe-Vlad Nistor, în numele grupului PPE, rostit în plenara Parlamentului European, în data de 19 octombrie, pe subiectul situației politice din Tunisia. 

– Doamnă președinte, domnule comisar, stimați colegi, există o alegație medievală care, în mod fals, cred eu, este atribuită lui Dante Alighieri, care spune că drumul spre iad este pavat de bune intenții. Eu cred că așa trebuie să ne gândim la acțiunile, deciziile și mișcările președintelui Sayed din ultimii ani. Gândiți-vă, Tunisia este locul în care a început totul, locul în care Primăvara arabă a început. Dar Tunisia este, pe de altă parte, țara care a stat multă vreme sub un regim autoritar, cel al lui Ben Ali. Și atunci întrebarea pentru mine este: ce alegem? E clar, președintele Sayed nu este un democrat convins. Tehnicile pe care le folosește pentru a-și impune autoritatea nu sunt deloc democratice, chiar dacă sunt uneori sofisticat justificate constituțional. Dar există ceva ce trebuie luat în continuare în considerare: Tunisia, Algeria, Marocul și, din nefericire, Libia sunt vecinele Europei. Sunt dincolo de Marea Mediterană. Și orice se întâmplă acolo poate afecta geostabilitatea politică a zonei. Eu cred că a venit momentul ca acest Parlament, ca și toate celelalte instituții europene (Comisia e mult mai aproape de acest tip de abordare), să aibă în vedere și situația, și consecințele geopolitice ale unei atitudini față de un stat sau altul.

România și Bulgaria în Schengen

În data de 18 Otombrie 2022, printr-o rezoluție adoptată cu 547 voturi pentru, 49 împotrivă și 43 abțineri., eurodeputații afirmă că, până la sfârșitul anului 2022, Consiliul ar trebui să ia toate măsurile necesare pentru a lua decizia admiterii României și Bulgariei în spațiul Schengen. Măsura acesta ar trebui să asigure eliminarea controalelor asupra persoanelor la toate frontierele interne pentru ambele state membre ale UE în prima parte a anului 2023. Deși România și Bulgaria îndeplinesc de mult timp condițiile necesare aderării la spațiul de liberă circulație, rezoluția parlamentului critică faptul că statele membre nu au luat încă o decizie privind admiterea celor două. Deși Parlamentul European a solicitat ca Bulgaria și România să fie pe deplin admise în spațiul Schengen în mai multe rânduri, anumite țări membre UE încă se opun acestui drept fundamental. Aderarea unor noi state la spațiul Schengen necesită o decizie unanimă a Consiliului UE, iar președinția cehă a Consiliului a indicat că intenționează să poarte discuții pe această temă înainte de sfârșitul anului 2022. Votul meu a fost unul pozitiv, deoarece cred cu convingere în faptul că România și-a îndeplinit toate obligațiile pentru a deveni parte a spațiului Schengen, iar implementarea acestui drept trebuie să nu mai sufere nici o amânare. Salut adoptarea acestei rezoluții in plenul Parlamentului European și țin să subliniez deplina susținere pe care acest for a oferit-o în mod constant, pe acest subiect, României și Bulgariei.

Ad

Exit mobile version