spot_img
24.2 C
București
sâmbătă, iunie 3, 2023
AcasăAnalizeEuroparlamentarul Vlad Nistor susține in calitate de raportor Parteneriatul UE-Malaezia

Europarlamentarul Vlad Nistor susține in calitate de raportor Parteneriatul UE-Malaezia

-

În data de 9 martie, în clădirea Parlamentului European de la Bruxelles, au avut loc lucrările comisiei de politică externă (AFET) a forului legislativ, ales direct, al UE. Cu acest prilej eurodeputatul Vlad Nistor, membru al AFET și al Grupului Partidului Popular European, a prezentat  propunerea de raport pentru o rezoluție non-legislativă cu privire la încheierea, în numele Uniunii Europene, a Acordului-cadru de parteneriat și cooperare (PCA) dintre Uniune și statele membre ale acesteia, pe de o parte, și Guvernul Malaeziei, pe de altă parte. De asemenea, pe aceeași temă, va fi supusă dezbaterii parlamentare o recomandare referitoare la decizia Consiliului de a încheia respectivul PCA.

- Reclama -

În virtutea calității sale de raportor al Parlamentului European pentru rezoluția privind parteneriatul UE-Malaezia, domnul Nistor a expus motivele pentru care trebuie susținută încheierea acestui parteneriat.

Deși negocierile pe acest subiect dintre Uniunea Europeană și Malaezia au fost încheiate în 2015, semnarea oficială a tratatului privind parteneriatul a avut loc în decembrie 2022. Deoarece guvernul de la Kuala Lumpur a condiționat semnarea tratatului de acceptarea rezultatelor negocierii din 2015, unele abordări politice ale UE, adoptate mai recent, nu figurează în textul documentului (precum abordări de tipul Green Deal sau egalitatea de gen în toate aspectele socio-economice, pentru a oferi doar două exemple).

În principal, acest acord deschide calea unei cooperări ample și constructive cu un partener important și de tradiție din regiunea Asiei de sud-est. Cu toate criticile ce îi pot fi aduse în materie de drepturile omului și obligații ale statului în relație cu cetățenii, Malaezia este o democrație funcțională, în raport cu alte state situate în acea zonă.

Acest parteneriat cadru va deschide, cu certitudine, dialogul și pe direcția îmbunătățirii statului de drept, va spori și mai mult rolul Uniunii Europene ca actor în regiune, va oferi o pârghie de influență importantă, toate acestea pe lângă creșterea schimburilor economice între cei doi parteneri.

Având în vedere situația geopolitică tensionată la nivel mondial, zona Asiei de sud-est și regiunea indo-pacifică reprezintă puncte strategice, unde UE trebuie să fie prezentă și pro-activă.

Poziționarea corectă a Malaeziei în raport cu voturile împotriva Federației Ruse din Adunarea Generală a ONU arată că acest stat este un aliat consistent al comunității internaționale, și care a ales să se afle de partea corectă a istoriei. Din aceste motive, continuarea și sporirea unei cooperări constructive și mutual benefice între UE și Malaezia este un deziderat de urmat.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img