spot_img
15.4 C
București
joi, mai 2, 2024
AcasăAnalizeEuroparlamentarul Vlad Nistor: Securitatea europeană s-a deteriorat dramatic în urma războiului

Europarlamentarul Vlad Nistor: Securitatea europeană s-a deteriorat dramatic în urma războiului

-

de Vlad Nistor, europarlamentar PNL/PPE

Miercuri, 18 ianuarie, în cadrul sesiunii plenare de la Strasbourg, am votat doua rapoarte deosebit de importante, pe teme esențiale pentru Uniunea europeană, anume raportul pentru politica externă și de securitate comună, coordonat de președintele comisiei de afaceri externe (AFET), David McAllister și raportul pentru politica de securitate și apărare comună, unde membrul responsabil a fost Tom Vandenkendelaere. Ambii raportori sunt membri ai grupului parlamentar al Partidului Popular European, și de asemenea colegi cu mine în cadrul comisiei AFET.

- Advertisement -

Cele două rapoarte punctează foarte detaliat problemele cu care se confruntă Uniunea în materie de securitate și de relații externe și prezintă numeroase direcții de îmbunătățire a abordărilor comune.

Securitatea UE este strâns legată de accelerarea procesului de extindere, respectând în același timp criteriile de aderare și reformând politica de vecinătate. UE trebuie să devină mai puțin dependentă de resursele energetice și orice alte materiale esențiale care sunt importate din țări terțe – în special cele care nu împărtășesc valorile Uniunii Europene sau cu care UE se află într-o stare de rivalitate sistemică. .

- Advertisement -

În asentiment cu colegii mei, cei doi distinși raportori, consider că pentru a ajunge la maturitate ca actor geopolitic autentic, Uniunea Europeană trebuie să-și extindă instrumentarul de politică externă și să consolideze structura sa instituțională pe direcția relațiilor externe. Votul în unanimitate, de exemplu, limitează în mod clar capacitatea UE de reacție rapidă.

Securitatea europeană s-a deteriorat dramatic în urma războiului de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei. În acest context, UE trebuie să sporească ajutorul militar acordat statului ucrainenan și să îmbunătățească funcționarea politicii sale de apărare, continuând și consolidând cooperarea cu NATO. Printre alte schimbări, ar trebui să accelereze procesul de luare a deciziilor pe problemele de apărare, să-și reducă dependența de țările terțe și să continue să dezvolte politica și capacitățile UE de apărare cibernetică.

Raportul salută noile inițiative ale UE de îmbunătățire a securității și apărării europene, în special declarația de la Versailles, busola strategică, comunicarea comună privind decalajele în investițiile în apărare și propunerea Comisiei pentru stimularea achizițiilor publice comune. De asemenea, este necesar ca statele membre să stabilească parteneriate de securitate și apărare cu parteneri globali ce sunt animați de opinii și valori similare.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img