spot_img
27.8 C
București
vineri, mai 27, 2022
AcasăAnalizeEuroparlamentarul Vlad Nistor: Putin dorește să dea ceasul înapoi

Europarlamentarul Vlad Nistor: Putin dorește să dea ceasul înapoi

-

de Vlad Nistor, europarlamentar PNL/PPE

Mulți își vor aminti declarația din 2005 a lui Vladimir Putin conform căreia colapsul URSS a fost cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului XX. Această viziune, venită din partea unui ofițer KGB cu interese vădite în menținerea sistemului sovietic intact, nu uimește pe nimeni. Neplăcut este faptul că regimul de la Kremlin pare să acționeze în direcția îndreptării acestei realități istorice. Putin si guvernul său par să dețină avantajul de etapă, atât în teritoriu, cât și la masa negocierilor. Soarta Ucrainei și a altor state foste sovietice se discută între puterile direct interesate, precum în secolul XIX sau în vremea Războiului Rece. Rusia lui Putin pare să recâștige, măcar parțial, locul de super-putere pierdut in 1991, discutând de la egal cu SUA și ținând UE pe dinafară. Cerințele puse pe masa negocierilor de la Geneva de către ministrul rus Ryabkov includ nu doar sistarea extinderii NATO către est, ci chiar revenirea la frontierele organizației din 1997. Este evident că Kremlinul nu a intrat cu bună credință în acest dialog. Între timp, Rusia mai face o victimă în Asia Centrală: Kazahstanul, fostă republică constituentă a URSS, pare să urmeze Belarusul, în direcția restabilirii unui imperiu post-sovietic. În Ucraina, cetățenii visează la o soluție pașnică a diferendelor, însă de pregătesc temeinic de război. Două observații cu rol de concluzie: 

SUA au obligația de a apăra, și pe mai departe, ce a rămas din lumea liberă, mai ales acum, cu asemenea adversari redutabili aflați în ofensivă.

Uniunea Europeană trebuie să devină un actor unitar, coerent în probleme de politică externă, cu viziune strategică comună, altminteri va sfârși în desuetudine sau, chiar mai rău, la coșul de gunoi al istoriei, ca să îl parafrazăm pe Lev Troțki, un alt strateg de tristă amintire dat de Rusia omenirii. O altă butadă neplăcută, atribuită aceluiași Troțki, este de o actualitate dureroasă: ”Poate pe dumneavoastră nu vă interesează războiul, dar războiul este interesat de dumneavoastră”. 

- Advertisment -

Must Read

Spania vrea să acorde ”concediu menstrual” plătit de stat

0
Guvernul de stânga al Spaniei a prezentat marţi un proiect de lege care prevede acordarea unui ''concediu menstrual'' femeilor care suferă de menstruaţii dureroase, proiectul...