spot_img
10.7 C
București
vineri, decembrie 1, 2023
AcasăAnalizeEuroparlamentarul Vlad Nistor: Orbán instrumentalizează aceste declarații eminamente pentru câștig politic

Europarlamentarul Vlad Nistor: Orbán instrumentalizează aceste declarații eminamente pentru câștig politic

-

de Vlad Nistor, europarlamentar PNL

- Reclama -

Pe 23 iulie, pe teritoriul României, premierul Ungariei – Viktor Orbán – a făcut o serie de declarații șocante, demne de cele mai negre momente ale perioadei interbelice, ce au ultragiat și oripilat statele profund democratice și organizațiile publice liberale ale comunității internaționale.

Aștern aceste gânduri la o săptămână după declarațiile infame ale lui Orbán. 

Inițial, am fost încercat de un sentiment adânc de dispreț și de dezgust. Șocul inițial s-a tranformat în alarmare, deoarece aceste vorbe au fost rostite de un lider al unui stat membru al UE, ce se consideră civilizat și demn de a fi o cultură în pas cu secolul XXI. 

Ne găsim pe o pantă extrem de periculoasă, iar acest tip de declarații trebuiesc taxate foarte tranșant, altminteri riscăm derapaje din ce în ce mai extreme.

Condamnări ale discursului eminamente rasist al lui Orbán au venit din toate sectoarele sociale ale tuturor țărilor ce țin la loc de cinste drepturile fundamentale ale omului. De la organizațiile comunităților evreiești, la guverne ale statelor europene și la aliați precum SUA și alte state prietene și partenere, la instituțiile Uniunii de la Bruxelles și ajungând până la unii colaboratori de-ai lui Viktor Orbán, o condamnare ne-echivocă și aproape unanimă a venit în direcția șefului guvernului de la Budapesta.

Indiferent dacă crede sau nu ceea ce spune, enormitățile emise la intervale regulate de Viktor Orbán au, fără dubiu, un efect toxic asupra propriului electorat, dar și asupra altor oameni, susceptibili la acest discurs de tip fascist/totalitar. 

Ce mă face să cred că Orbán instrumentalizează aceste declarații eminamente pentru câștig politic este faptul că contravin cu unele din 2018, emanate în momentul în care Ungaria a primit statutul de observator la Consiliul statelor de limbă turcică; atunci el declara: “Ungaria își amintește și onorează originile. Europa ne consideră cel mai estic popor al Occidentului. În același timp, ne consideră străini, deoarece nu avem rădăcini comune.“

Eu aici sesizez o clară fractură logică, iar pe domnul Orbán nu îl pot considera nebun, ci poate doar populist și incoerent, și cu certitudine periculos.

Salut reacția imediată și consistentă a reprezentanților statului român, pe ce a ministrului de externe, Bogdan Aurescu, și mai ales pe cea a Președintelui României, Klaus Iohannis. Domnul președinte a oferit una dintre cele mai consistente și argumentate replici la remarcile rasiste ale lui Orbán, subliniind, cu regret, că acestea au avut loc pe teritoriul țării noastre, și în special în Transilvania, o regiune cunoscută pentru varietatea etnică, lingvistică și culturală, un spațiu unde toleranța celor ce conviețuiesc acolo a învins ura de tipul celei propagate astăzi de către Viktor Orbán.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img