Home Analize Europarlamentarul Vlad Nistor: Neacceptarea României și a Bulgariei în Schengen este un...

Europarlamentarul Vlad Nistor: Neacceptarea României și a Bulgariei în Schengen este un afront care ne umple de indignare. Acestă situație este valabilă pentru peste 30 de milioane de cetățeni ai UE. Indignarea însă ar trebui să fie a tuturor celor aproape cinci sute de milioane de cetățeni europeni pentru că, de fapt, acesta este un atac flagrant la fundamentul construcții europene

0

Într-o rezoluție dezbătută marți, 12 iulie, în cadrul plenarei de la Strasbourg, și adoptată miercuri, 12 iulie, cu 526 de voturi pentru, 57 de voturi împotrivă și 42 de abțineri, Parlamentul European consideră că România și Bulgaria au îndeplinit deja cerințele necesare pentru a fi admise în spațiul Schengen. Deputații europeni solicită Consiliului să aprobe aderarea celor două state la spațiul de liberă circulație până la sfârșitul anului.

Această rezoluție a fost coordonată de doamna Dolors Montserrat, președintele comisiei pentru petiții (PETI) a Parlamentului European, membru al Partidului Popular European (PPE), șeful delegației spaniole la Grupul PPE.

În textul rezoluției, eurodeputații regretă decizia Consiliului din 8 decembrie 2022 de a respinge calitatea de membru pentru România și Bulgaria, „fără a prezenta vreo justificare legală legată de criteriile de aderare”. O zonă Schengen extinsă, fără controale la frontieră, ar întări UE, spun europarlamentarii, menționând că toate statele membre au dreptul de a adera la Schengen odată ce sunt pregătite.

Faptul că România și Bulgaria se află încă în afara zonei de călătorie fără viză împovărează afacerile și populațiile celor două țări din punct de vedere social și economic, potrivit Parlamentului. Cetăţenii Bulgariei şi României sunt discriminaţi, întrucât se confruntă cu întârzieri, dificultăţi birocratice şi costuri suplimentare, comparativ cu omologii lor din spaţiul Schengen, se arată în text.

Pe lângă prejudiciul cauzat pieței unice a UE prin obstrucționarea liberei circulații a mărfurilor între statele membre europene, textul indică „daunele ireparabile” aduse mediului, care nu se aliniază obiectivelor de neutralitate climatică ale Uniunii Europene.

Eurodeputatul român Vlad Nistor, membru al PNL și al Grupului PPE, califică refuzul de a accepta România în spațiul Schengen drept ”un atac flagrant la solidaritatea, coerența și coeziunea unității europene”.

Profesorul Nistor a precizat: ”Problema este una foarte simplă. Neacceptarea României și a Bulgariei este un afront care ne umple de indignare. Acestă situație este valabilă pentru peste 30 de milioane de cetățeni ai UE. Indignarea însă ar trebui să fie a tuturor celor aproape cinci sute de milioane de cetățeni europeni pentru că, de fapt, acesta este un atac flagrant la fundamentul construcții europene. Este un atac la solidaritatea, coerența și coeziunea UE. Comisia nu poate sta indiferentă. Parlamentul a votat în mod clar și cert, în mod repetat, pentru susținerea României și Bulgariei în acest demers. Votul din 12 iulie este o binevenită reconfirmare și o susținere în fața celor care încă se opun în Consiliu”.

În prezent, toate statele membre UE, cu excepția Bulgariei, Ciprului, Irlandei și României, fac parte din spațiul de călătorie liberă Schengen, care include și state non-UE Islanda, Norvegia, Elveția și Liechtenstein. Comisia Europeană a apreciat că Bulgaria și România sunt pregătite să adere la Schengen, iar Parlamentul European a susținut în mod repetat aderarea lor, cel mai recent printr-o rezoluție din 5 octombrie 2022 și o dezbatere pe 14 decembrie 2022.

Ad

Exit mobile version