de Vlad Nistor, europarlamentar PNL
Între 19 și 21 iulie, împreună cu un număr restrâns de colegi din Parlamentul European, am făcut parte dintr-o delegație a Subcomisiei pentru Securitate și Apărare (SEDE) ce a întreprins o vizită în Franța. Delegația a fost condusă de președintele subcomisiei SEDE, doamna Nathalie Loiseau, fost ministru pentru afaceri europene al Republicii Franceze. Din delegație au mai făcut parte Arnaud Danjean (fost președinte al subcomisiei SEDE, în prezent coordonator SEDE din partea Grupului PPE), Lukas Mandl (vicepreședinte SEDE din partea PPE) și Juan Fernando López Aguilar (președinte al comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne – LIBE- a PE, din partea Grupului S&D).
Scopul acestei misiuni în Franța a fost acela de a discuta cu înalții responsabili politici și militari din Hexagon, pentru a ne construi o imagine mai clară asupra strategiei de politică externă, de apărare și securitate a Parisului în această perioadă plină de incertitudine pentru UE și pentru întregul mapamond.
Pe parcursul acestei vizite am avut un număr de întrevederi deosebit de interesante cu personaje politice de prim rang, precum Catherine Colonna, ministrul pentru Europa și pentru afaceri externe, Christian Cambon, președintele comitetului pentru afaceri externe, apărare și forțele armate al Senatului Franței, Thomas Gassilloud, președintele comitetului pentru apărare națională și forțele armate din cadrul Adunării Naționale a Franței, Joel Barre, delegat general pentru înarmare al Franței, generalul Thierry Burkhard, șeful marelui stat major al armatei franceze și Laurence Boone, secretar de stat pentru afaceri europene.
Pe lângă aceste întrevederi oficiale, am efectuat și un număr de vizite în teren, la baza militară aeriană franco-germană 105, la Grupul spațial Ariane și la Agenția franceză pentru inovație în apărare, o structură extraordinară ce trebuie emulată atât la nivelul statelor membre cât și la cel general european.
Rezultatele acestei vizite au fost eminamente pozitive; Franța își menține capacitățile militare la standardele înalte cu care ne-a obișnuit și continuă să le dezvolte. Mai mult, își pune aceste capabilități militare cât și pe cele politice în serviciul intereselor mai largi ale UE. Republica Franceză rămâne un stâlp principal al UE și un aliat NATO de nădejde, cât și un susținător declarat și permanent al României pe scena europeană și internațională.
Spre exemplu, domnul Cambon, a caracterizat drept inadmisibil faptul că România încă nu este parte a spațiului Schengen și a promis solemn să continue eforturile pentru îndeplinirea acestui deziderat.
După ce am mulțumit domnului general Burkhard pentru analiza sa de mare acuitate asupra situației strategice actuale, am ținut să îmi ofer aprecierea pentru trupele armatei franceze staționate pe teritoriul României. Generalul a mulțumit, la rândul său, pentru deosebita ospitalitate cu care trupele sale au for primite în țara noastră și României pentru modul exemplar în care își îndeplinește atribuțiile de aliat și de stat prieten. Aprecieri similare au fost prezentate și de către doamna ministru Boone, chiar la debutul intervenției sale de la Quai d’Orsay.