Home Analize Europarlamentarul Vlad Nistor în America

Europarlamentarul Vlad Nistor în America

0

Între 30 noiembrie și 2 decembrie 2023, membrii Camerei Reprezentanților S.U.A. și ai Parlamentului European s-au reunit la Washington D.C. în cea de-a 87-a întâlnire interparlamentară a dialogului transatlantic al legiuitorilor (TLD).

Grupul Partidului Popular European (PPE) a fost cel mai puternic reprezentat. Condus de șeful delegației pentru relații cu SUA din Parlamentul European, Radoslaw Sikorski, contingentul PPE la reuniunea de la Washington i-a avut în componență pe eurodeputații Danuta Hubner, Zeljana Zovko, Vlad Nistor, Lorant Vincze și Andrey Kovatchev.

Pe lângă întâlnirile avute cu oficiali importanți din administrația federală (precum Departamentului de Stat), delegația PE a avut dialoguri axate pe strategie internațională și cu reprezentanți ai unor institute de marcă cu sediul în capitala SUA.

Dezbaterile dintre aleșii europeni și cei americani au fost structurate într-un număr de patru sesiuni, ce au oglindit provocările mondiale curente, cum ar fi războiul de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei, situația complexă din Orientul Mijlociu, extinderea influenței globale a Republicii Populare Chinezei,  siguranța alimentară și problema migrației pe plan mondial.

Reiterând concluziile declarației comune, semnate pe 2 decembrie la Washington, DC, eurodeputatul român din grupul PPE Vlad Nistor, membru al Comisiei de Afaceri Externe (AFET), al Subcomisiei pentru Drepturile Omului (DROI), al Subcomisiei pentru Securitate și Apărare (SEDE) și al delegației pentru relații cu SUA a menționat câteva din cele mai importante mesaje ce au reieșit din aceste dezbateri. 

Am discutat despre răspunsul UE/SUA la invazia Rusiei în Ucraina și am ajuns la concluzia că sprijinul nostru colectiv și complementar a ajutat Ucraina să facă față războiului neprovocat, de agresiune al Rusiei. De asemenea, am recunoscut angajamentul și progresul Ucrainei în eforturile lor de reformă și am subliniat importanța strategică a procesului său de aderare la UE.

În plus, am discutat despre importanța eforturilor semnificative ale UE de a-și reduce dependența de energia rusă. Atacurile repetate ale Rusiei în Marea Neagră reprezintă o amenințare pentru comerțul internațional și exporturile de cereale ucrainene, cu impact asupra securității alimentare globale.

Am dezbătut problemele ridicate de extinderea influenței militare și economice a Chinei, solicitând din nou Beijingului să-și înceteze sprijinul pentru Rusia și să acționeze conform principiilor Cartei ONU. Rămânem angajați să menținem pacea și stabilitatea în strâmtoarea Taiwan și regiunea Indo-Pacific și ne vom opune oricăror încercări unilaterale de a submina securitatea în regiune.

Am condamnat atacurile josnice ale Hamas asupra Israelului din 7 octombrie 2023, care au ucis peste 1.200 de oameni și credem în eforturile reînnoite ale SUA, UE și ale partenerilor noștri din regiune pentru a identifica calea viabilă către o pace durabilă pentru israelieni și palestinienii.

Suntem profund îngrijorați de și condamnăm cu fermitate creșterea bruscă a discursurilor antisemite, iar UE și SUA vor continua să combată antisemitismul și să pună în aplicare măsuri care să abordeze toate formele de ură și discriminare.

Parteneriatul puternic, stabil și de încredere dintre SUA și UE, precum și acțiunea comună la nivel global, sunt condiții necesare pentru o lume mai sigură, în care putem apăra valorile noastre comune, un interes fundamental al ambelor părți.

Istoria împărtășită și valorile comune care leagă alianța transatlantică – democrația, statul de drept și libertatea – rămân o busola cheie în această eră a conflictelor geopolitice și a creșterii autoritarismului pe care o experimentăm pe plan internațional.

Ad

Exit mobile version