Home Analize Europarlamentarul Vlad Nistor despre provocările președinției belgiene a Consiliului UE

Europarlamentarul Vlad Nistor despre provocările președinției belgiene a Consiliului UE

0

Regatul Belgiei deține președinția Consiliului Uniunii Europene de la 1 ianuarie până la 30 iunie 2024.

Guvernul belgian a anunțat că va depune eforturi pentru consolidarea Uniunii Europene și pentru a face progrese în mai multe domenii, cum ar fi schimbările climatice, creșterea economică și coeziunea socială; acționând în același timp ca un mediator neutru pentru a conduce activitatea legislativă și a căuta compromisuri între statele membre ale UE.

Marți, 16 ianuarie, deputații europeni au discutat cu prim-ministrul Alexander De Croo programul președinției de șase luni a Consiliului Belgiei, care a demarat la începutul acestei luni.

Guvernul belgian a declarat că cea de-a treisprezecea președinție a UE vine „într-un moment în care Uniunea Europeană se află la o răscruce, tratând consecințele agresiunii ilegale ruse în Ucraina, pandemia, criza energetică, dezinformarea, evenimentele climatice extreme și un conflict reînnoit în Orientul Mijlociu”.

Guvernul actual al Belgiei este o coaliție formată din șapte partide de diverse orientări politice, inclusiv Partidul Creștin Democrat, afiliat la nivelul UE Partidului Popular European (PPE).

Eurodeputatul român din grupul PPE Vlad Nistor, membru al Comisiei de Afaceri Externe (AFET), al Subcomisiei pentru Drepturile Omului (DROI), al Subcomisiei pentru Securitate și Apărare (SEDE) și al delegației pentru adunarea parlamentară EURONEST a comentat pe scurt prioritățile din următorul semestru pentru președinția belgiană.

Principala provocare este, cu siguranță, continuarea coagulării susținerii în cadrul UE pentru Ucraina împotriva agresiunii ruse. De asemenea, provocările interne și externe, concretizate în atacuri împotriva statului de drept și a democrației europene de tip liberal vor trebui abordate în mod serios și definitiv (având în vedere și preconizata extindere a UE).

Către sfârșitul acestei președinții, principalul moment politic pentru UE va fi reprezentat de crucialele alegeri pentru Parlamentul European de la începutul lunii iulie. Și toate acestea, într-un climat politic internațional deosebit de tensionat și cu o agendă globală extrem de încărcată cu evenimente de maximă relevanță pentru viitor.

Ad

Exit mobile version