spot_img
3.8 C
București
marți, decembrie 6, 2022
AcasăAnalizeEuroparlamentarul Vlad Nistor: Consider că pachetul ultrageneros de asistență al UE pentru...

Europarlamentarul Vlad Nistor: Consider că pachetul ultrageneros de asistență al UE pentru Italia, ce ajunge undeva la 200 miliarde euro, să domolească și mai mult pornirile anti-UE ale partidelor conduse de Meloni și Salvini

-

de Vlad Nistor, europarlamentar PNL

- Reclama -

Duminica trecută am fost martorii unor alegeri considerate drept istorice de către numeroși comentatori, anume cele parlamentare ce au avut loc in Italia. Rezultatul acestora nu a fost unul neașteptat, ci din contra, a confirmat predicțiile celor mai mulți, dar și spaimele altora. Coaliția de dreapta, cu o tentă extremistă pronunțată, a câștigat categoric aceste alegeri – un semn real de îngrijorare pentru  partidele centriste, tradiționale.

Coaliția de centru-stânga și-a recunoscut imediat înfrângerea și a adoptat rolul de principală forță de opoziție. Chiar dacă aceste câștiguri ale dreptei extreme pe tot cuprinsul Europei sunt un semn concret că ne confruntăm cu probleme sistemice serioase în societățile noastre, în cazul Italiei imi permit să fiu mai optimist cu privire la acest potențial derapaj al procesului democratic.

Cu ceva ani in urmă, partidul Cinque Stelle, inițiat tot ca o mișcare populistă, menită să atragă votanții nemulțumiți ai Italiei, a ajuns să fie unul din principalele partide responsabile de pe scena politică de la Roma. Mai mult, în cazul de azi, îmi pun speranța în colegii responsabili din PPE, Forza Italia, de a corija și sancționa orice derapaj extremist, populist sau anti-european al partenerilor din coaliția câștigătoare.

Deși domnul Salvini este cunoscut ca un personaj apropiat de regimul Putin, declarațiile cele mai recente ale doamnei Meloni pe subiectul Rusia par a fi mai echilibrate și în acord cu viziunea centristă. În final, consider că pachetul ultrageneros de asistență al UE pentru Italia, ce ajunge undeva la 200 miliarde euro, să domolească și mai mult pornirile anti-UE ale partidelor conduse de Meloni și Salvini.

spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img