spot_img
23.5 C
București
duminică, iunie 4, 2023
AcasăAnalizeEuroparlamentarul Vlad Nistor a organizat un simpozion pe tema situației din Balcanii...

Europarlamentarul Vlad Nistor a organizat un simpozion pe tema situației din Balcanii de Vest în Parlamentul European

-

Pe data de 22 martie, în clădirea Parlamentului European din Bruxelles, a avut loc un simpozion pe tema situației din Balcanii de Vest, organizat de europarlamentarul Vlad Nistor, membru al Grupului Partidului Popular European în parteneriat cu LSE Ideas, institutul de politică externă și strategie internațională al London School of Economics and Political Science (LSE), unde prof. Nistor deține calitatea de Senior Visiting Fellow.

- Reclama -

Astfel, Parlamentul European a găzduit, pentru o zi, un număr de universitari și cercetători de la Londra (inclusiv pe cei doi directori ai think-tank-ului britanic, profesorii Christopher Coker și Chris Alden) dar și din regiunea Balcanilor, pentru a prezenta și dezbate realitatea complexă din această zonă tensionată a Europei. Discuțiile, ce au durat în jur de patru ore, au fost împărțite în două workshopuri și s-au axat pe prezentări ale specialiștilor universitari și profesioniștilor ce practică politică internațională în instituțiile UE. După respectivele luări de cuvânt, dezbaterea a fost deschisă către toți participanții (prezența la eveniment realizându-se pe baza unei invitații prealabile).

Experților academici li s-au alăturat un număr important de membri ai Parlamentului European, care au legături de substanță cu spațiul în cauză, unii dintre aceștia având și calități oficiale, precum cea de raportori pentru statele din regiune. De asemenea, pe lângă membrii ai PPE, au participat deputați, consilieri și asistenți din diverse alte grupuri politice din Parlamentul European. Discuțiile au gravitat mai ales în jurul problematicii dezinformării, atât interne, realizate de partidele politice domestice pentru câștiguri electorale facile, cât mai ales asupra celei practicate de statele dinafara spațiului euro-atlantic, în special Rusia și China.

Ținută sub regulile Chatham House, conversația a fost una deosebit de deschisă și profundă, fiind menționate și disecate o serie de probleme fundamentale ale regiunii ce într-o conversație publică poate nu ar fi fost prezentate cu aceeași deschidere.

Profesorul Nistor a declarat că acest simpozion este primul dintr-o serie menită să analizeze problemele majore de politică externă de pe scena internațională ce au un impact asupra Uniunii Europene. Subliniind succesul acestui prim eveniment, Vlad Nistor a ținut să mulțumească Partidului Popular European și Parlamentului European pentru susținerea consistentă oferită în organizarea acestui eveniment, cât și colegilor britanici de la LSE, specialiști de marcă în studiul afacerilor internaționale, pentru continua cooperare în probleme de strategie ce vizează continentul european.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img