spot_img
9.8 C
București
sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăAnalizeEuroparlamentarul Tomac: La întrunirea Consiliului JAI din această lună nu este trecut,...

Europarlamentarul Tomac: La întrunirea Consiliului JAI din această lună nu este trecut, din păcate, pe agenda de lucru şi subiectul aderării României la spaţiul Schengen

-

Liderul PMP, eurodeputatul Eugen Tomac, a afirmat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Iaşi, că la întrunirea Consiliului JAI din această lună nu este trecut, din păcate, pe agenda de lucru şi subiectul aderării României la spaţiul Schengen.

„Pe 9 martie va avea loc un nou Consiliu JAI (Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne – n.r). Acolo se vor întâlni miniştrii de Interne din Uniunea Europeană. Se va discuta despre Spaţiul Schengen. Însă nu se discută despre accesul nostru în Spaţiul Schengen. Şi este prima şedinţă după cea din 8 decembrie 2022. Majoritatea politicienilor europeni şi români au spus atunci că la următorul JAI vom intra în mod sigur. Iată că următorul JAI are loc peste două zile. Din păcate, subiectul accesul nostru în Spaţiul Schengen lipseşte cu desăvârşire”, a declarat preşedintele Partidului Mişcarea Populară (PMP).

- Advertisement -

Eurodeputatul a arătat, totodată, că se află la Iaşi şi pentru a lansa campania de strângere de semnături pentru petiţia intitulată „România merită în Schengen”.

Conform sursei citate, acest demers vine după ce în luna februarie a deschis la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) o acţiune împotriva Consiliului Uniunii Europene întrucât în şedinţa JAI din 8 decembrie 2022 România nu a fost acceptată în Spaţiul Schengen.

- Advertisement -

„De aceea acest proces pe care l-am deschis şi această campanie de strângere de semnături are o mare miză”, a completat Tomac.

În opinia sa, această injustiţie făcută românilor trebuie corectată prin acest proces deschis la CJUE pentru a debloca lucrurile la nivelul Consiliului Uniunii Europene.

„Noi am făcut primul pas şi cred cu toată tăria că această acţiune este singura modalitate prin care România, într-un termen rezonabil, va putea să beneficieze de toate drepturile pe care le au toate celelalte state membre care se bucură de libera circulaţie în Uniunea Europeană. Această acţiune are nevoie de sprijinul fiecărui român. Nu e este suficient ca doar eu, în calitate de deputat în Parlamentul European, să reclam acest abuz de drept al Consiliului Uniunii Europene generat de blocajul Austriei. Este nevoie ca Parlamentul European să intervină ca reclamant privilegiat în acest proces deschis la CJUE. Pentru a susţine însă în PE, am nevoie de susţinerea românilor. De aceea lansez această campanie prin care invit cetăţenii români să susţină printr-o semnătură pe care o pot da online pe www.romaniainschengen.ro„, a argumentat liderul PMP.

Eurodeputatul a declarat, totodată, că a fost comis un „abuz de drept” din partea Consiliului Uniunii Europene atunci când a fost respinsă aderarea României la Schengen.

„S-au încălcat mai multe articole din Tratatul de Funcţionare a Uniunii Europene şi, evident, din Tratatul Uniunii Europene. În primul rând s-a încălcat tratatul nostru de aderare. În art.4 al.2 din Tratatul de Aderare se spune foarte clar că atunci când România va îndeplini criteriile, va fi invitată în Spaţiul Schengen. De asemenea, Consiliul UE a încălcat art.4 al.3 din Tratatul Uniunii Europene, care evocă principiul cooperării loiale între state. Statele membre au obligaţia să lucreze plecând de la premiza că slujesc interesul UE şi nu blochează funcţionarea UE, aşa cum face Austria în momentul de faţă. De asemenea, s-a încălcat art.13, al 2 din TFUE, în ceea ce priveşte principiul cooperării loiale între instituţii”, a mai menţionat Eugen Tomac.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img