Home Analize Europarlamentarul Tomac după discursul Maiei Sandu în Parlamentul European: Republica Moldova, ca...

Europarlamentarul Tomac după discursul Maiei Sandu în Parlamentul European: Republica Moldova, ca fostă republică sovietică, a fost, la fel ca țările baltice, o victimă a înțelegerii între Hitler și Stalin. UE are obligația, și politică, și morală, să își ia revanșa față de acest ținut locuit de români

0

Republica Moldova a fost, precum țările baltice, o victimă a înțelegerii între Hitler și Stalin, iar UE are obligația – și politică, și morală – să își ia revanșa față de acest ținut locuit de români, a declarat eurodeputatul Eugen Tomac, președintele PMP, miercuri, la Știrile B1 TV după discursul Maiei Sandu în Parlamentul European.

„Am spus în urmă cu câteva minute în plenul Parlamentului European, unde am avut o dezbatere după discursul doamnei Sandu, o chestiune importantă, și anume că Republica Moldova, ca fostă republică sovietică, a fost, la fel ca țările baltice, o victimă a înțelegerii între Hitler și Stalin. Uniunea Europeană are obligația, și politică, și morală, să își ia revanșa față de acest ținut locuit de români, pentru că țările baltice astăzi sunt în Uniunea Europeană, chiar și în NATO, Republica Moldova, prin constituția ei, și-a propus să își păstreze neutralitatea și optează la ora actuală doar pentru integrare în Uniunea Europeană”, a susținut Tomac.

Istoria Republicii Moldova, a subliniat președintele PMP, este istoria României și este o istorie europeană.

„Cetățenii Republicii Moldova sunt europeni, vorbesc o limbă oficială europeană, istoria Republicii Moldova este istoria României și este o istorie europeană. Am mai spus ceva important, un număr important din cetățenii Republicii Moldova sunt și cetățeni ai Uniunii Europene, evident, prin cetățenia română”, a adăugat el.

„Cred că lucrurile intră într-o logică a normalității, dar evident mai e mult de lucru până când vom ajunge în ziua în care Republica Moldova va adera oficial la Uniunea Europeană. Ceea ce este important astăzi este că se conturează o perspectivă de integrare europeană (…). Sigur că nu se va întâmpla peste noapte, însă politic Uniunea Europeană trebuie să transmită acest mesaj, că este pregătită se așeze la masă cu Guvernul Republicii Moldova și să pregătească proiectul de aderare.Ea se poate face în doi pași – o unire politică poate aștepta, însă o integrare în piața economică europeană se poate realiza mult mai rapid, eliminarea taxelor pentru produsele Republicii Moldova se poate realiza mult mai rapid, roaming pentru toate statele membre ale Uniunii Europene, nu doar pentru România, se poate realiza mult mai rapid. Există o serie de acțiuni”, a precizat Eugen Tomac.

Ad

Exit mobile version