Home Analize Europarlamentarul Tomac: Armata Federației Ruse este prezentă pe teritoriul Republicii Moldova din...

Europarlamentarul Tomac: Armata Federației Ruse este prezentă pe teritoriul Republicii Moldova din 1992, în Transnistria, o regiune pe care Chișinăul nu a controlat-o niciodată

0

Armata Federației Ruse este prezentă pe teritoriul Republicii Moldova din 1992, în Transnistria, o regiune pe care Chișinăul nu a controlat-o niciodată, a explicat eurodeputatul Eugen Tomac, președinte PMP, vineri, pe B1 TV, la Special B1.

Întrebat cât de gravă ar putea fi situația, în condițiile în care rușii susțin că a controla sudul Ucrainei „este o altă cale spre Transnistria”, eurodeputatul român a afirmat: „În primul rând, ei nu intră, pentru că sunt prezenți ilegal de 30 de ani. Armata Federației Ruse este prezentă pe teritoriul Republicii Moldova din 1992, deci din acest punct de vedere lucrurile sunt destul de clare. Chișinăul n-a controlat niciodată această regiune și nu cred că pe cineva surprinde o asemenea declarație”.

Trebuie să avem în vedere „câteva realități”, a punctat Eugen Tomac.

„Indiferent ce am dori noi sau nu, trebuie să ținem cont de câteva realități, că lângă noi există un conflict militar care a produs deja consecințe și ele vor curge în continuare, indiferent ce vom dori noi sau aliații noștri, și că în cazul în care Ucraina nu va fi susținută pentru a se apăra în fața acestei agresiuni a Federației Ruse evident că urmează noi provocări – și această provocare este o realitate. Ținta Kremlinului de a ajunge Gurile Dunării nu este o chestiune pe care să o aflăm acum”, a adăugat președintele PMP.

Întrebat ce ar trebui să facă România dacă Federația Rusă creează o legătură între propriul teritoriu, Donbas, sudul Ucrainei și Transnistria, el a spus: „Aici sunt două puncte de vedere. În primul rând, ca român, vă spun cât se poate de limpede că nu putem rămâne insensibili la situația din regiunea transnistreană, pentru că 40% din populația din acea regiune sunt români. Peste 80% din cetățenii Republicii Moldova sunt români, un milion și jumătate din cetățenii Republicii Moldova au cetățenie română, implicit sunt cetățeni ai Uniunii Europene”.

„România nu poate face singură nimic. Suntem stat responsabil al Uniunii Europene și am dat dovadă că suntem capabili să gestionăm cu foarte multă maturitate frontierele Uniunii Europene în această criză a refugiaților, și suntem stat membru NATO, deci evident că în fața oricăror provocări România nu poate acționa singură”, a subliniat Eugen Tomac.

Ad

Exit mobile version