spot_img
1.6 C
București
miercuri, martie 29, 2023
AcasăALEGERI 2020Europarlamentarul Rareș Bogdan acuză exploatarea și umilirea muncitorilor români în țări de...

Europarlamentarul Rareș Bogdan acuză exploatarea și umilirea muncitorilor români în țări de împrumut: Cazul Islanda

-

La solicitarea eurodeputaților Rareș Bogdan și Gheorghe Falcă (PNL, PPE), Comisia pentru petiții din Parlamentul European a verificat plângerea unui grup de români din Islanda, care acuzau condiții improprii de muncă, salarizare, cazare, o acțiune pe care liderul delegației române din grupul PPE, Rareș Bogdan, a calificat-o drept “un pas important pentru a opri exploatarea și umilirea muncitorilor români în țări de împrumut”.

- Reclama -

“Am cerut autorităților islandeze să ia urgent măsuri. Totodată, am verificat firma din Islanda pentru care au muncit românii, dar și dacă nu cumva legea locală a permis aceste abuzuri. Românii ar fi trebuit să fie plătiți fără nicio discriminare, să aibă aceleași condiții de muncă precum cei născuți acolo, să aibă asigurări de sănătate, pensie, șomaj. Ei bine, contractele au fost încheiate abuziv, deci lovite de nulitate. Verificările demarate de islandezi după memoriile trimise au dus la concluzia preliminară că românii sunt potențiale victime ale traficului de persoane!!! Ancheta a scos la iveală, însă, că este o problemă care ține de legislația muncii. Autoritățile islandeze au oferit muncitorilor români o compensație pentru lunile lucrate, dar după părerea noastră, aceasta trebuia să fie mai mare. Românilor li s-au oferit de 5 ori mai puțini bani pentru munca prestată decât ar fi trebuit, potrivit legii islandeze și fișelor de pontaj pe care ni le-au arătat”, a explicat, în mod detaliat, Rareș Bogdan.

Acesta a subliniat că, în urma demersurilor făcute împreună cu Gheorghe Falcă, ambasadorul României la Copenhaga, acreditat și la Reykjavik s-a întâlnit cu ministrul Afacerilor Sociale din Islanda și au discutat despre revizuirea legislației muncii din țara sa. De asemenea, Parlamentul islandez va adopta reguli mai stricte pentru piața muncii, pentru a se asigura că drepturile lucrătorilor sunt respectate și vor fi tratați mai corect.

Totodată, Rareș Bogdan a anunțat că acest dosar va fi trimis și către Comisia Europeană.

“Demersurile noastre nu se opresc aici. După ce i-am audiat pe români în Comisia de Petiții și am verificat modul în care se aplică legislația islandeză, vom trimite dosarul Comisiei Europene. Și asta, pentru a promova un act normativ prin care să se asigure că toți muncitorii români au o salarizare decentă, nu mai sunt cazați în spații inumane, le sunt plătite asigurările de sănătate, șomaj, pensie. Potrivit autorităților islandeze, firma care a plasat forța de muncă a fost amendată și a intrat în faliment. Ancheta noastră a scos la iveală că firma respectivă nu s-a asigurat că vor fi încheiate contracte de muncă în conformitate cu legislația islandeză. Și-a bătut joc de bieții oameni”, a scris Rareș Bogdan.

Prim-vicepreședintele PNL a precizat că îi va solicita ministrului muncii Raluca Turcan “să se gândească dacă nu cumva ar trebuie verificate mai atent firmele care plasează forța de muncă sau legea să fie mai strictă”.

“Trebuie să oprim abuzurile – am semnale îngrijorătoare despre practicile unor asemenea societăți, se plâng mulți români”, a conchis el.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img