spot_img
-0.6 C
București
luni, decembrie 23, 2024
AcasăAnalizeEuroparlamentarul PNL Dan Motreanu: Am solicitat, în mod repetat, Comisiei Europene debirocratizarea...

Europarlamentarul PNL Dan Motreanu: Am solicitat, în mod repetat, Comisiei Europene debirocratizarea agriculturii, ceea ce a dus la angajamentul Comisiei din 2023 de a raționaliza cerințele de raportare în legislația UE cu scopul de a reduce cu 25% sarcina administrativă până în 2030

-

Partidul Popular European (PPE) a fost și rămâne vocea și apărătorul fermierilor europeni, care, deși s-au confruntat cu provocări în lanț în ultimii ani, au continuat să livreze zi de zi produse de cea mai înaltă calitate la cele mai înalte standarde din lume, garantând securitatea alimentară în UE, precum și în afara acesteia. 

- Reclama -

Politica agricolă comună (PAC) 2023-2027, rămâne cel mai util instrument pentru a consolida rolul agriculturii europene pentru viitor, printr-o finanțare ce corespunde la aproape o treime din bugetul UE. PAC a evoluat de-a lungul anilor pentru a răspunde circumstanțelor economice în schimbare și cerințelor și nevoilor cetățenilor.

- Advertisement -

Cu toate acestea, ambițiile de mediu pentru PAC 2023-2027 au fost stabilite înainte de a ne confrunta cu criza COVID-19 și cu efectele războiului din Ucraina. Astăzi, fermierii nu mai reușesc să țină pasul cu creșterea prețurilor factorilor de producție, cu obligațiile noi impuse tranziția verde și cu poverile de natură birocratică. 

În calitate de europarlamentar, am solicitat, în mod repetat, Comisiei Europene debirocratizarea agriculturii, ceea ce a dus la angajamentul Comisiei din 2023 de a raționaliza cerințele de raportare în legislația UE cu scopul de a reduce cu 25% sarcina administrativă până în 2030.De asemenea, de la începutul războiului din Ucraina, am avut numeroase intervenții și solicitări, inclusiv împreună cu colegii europarlamentari PPE privind acordarea de derogări de la standardele GAEC. În anii 2022 și 2023, am reușit să obținem derogări pentru fermieri de la GAEC 7 (rotația culturii) și GAEC 8 (lăsarea a 3-7% din terenul cultivabil în pârloagă sau acoperit de elemente neproductive), pentru a le permite să continue să asigure securitatea alimentară. După ce am reușit să determinăm Comisia  Europeană să adapteze GAEC 8 în februarie 2024, pe 15 martie, am izbutit să obținem un pachet de propuneri ce vizează adaptarea condiționalității PAC la realitățile din teren, în conformitate cu cererile oficiale ale membrilor din Comisia pentru agricultură și dezvoltare rurală a Parlamentului European, condusă de PPE și din care fac și eu parte. Astfel, fermierii nu vor mai avea obligația de a păstra o parte din terenul arabil sub formă de pârloagă, vor putea înlocui rotația culturilor cu diversificarea lor, iar fermele mici vor fi scutite de controale și sancțiuni, nemaifiind obligate să respecte prevederile GAEC. Este o veste foarte bună pentru România, deoarece 90% din cele aproape 3,5 milioane de ferme sunt mici sau de tip tradițional, având sub 5 hectare. Suntem țara din UE cu cele mai multe exploatații agricole și cel mai mare număr de ferme sub 10 hectare, așadar propunerea Comisiei nu are un impact la fel de benefic pentru nici un alt stat membru. Mai mult, statele membre vor putea face modificări de două ori pe an în Planurile naționale strategice PAC, în funcție de nevoile specifice și neprevăzute.Pe 26 martie, Consiliul UE a dat undă verde pachetului propus de Comisie iar noi am decis în Comisia de agricultură și dezvoltare a Parlamentului European să utilizăm procedura de urgență pentru această propunere pentru ca noile reglementări să intre în vigoare până la sfârșitul acestei primăveri. Astfel, urmează ca Parlamentul să adopte noile prevederi PAC în plenul de la Strasbourg din aprilie 2024, afirmă europarlamentarul PNL Dan Motreanu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img