Home Analize Europarlamentarul PNL Dan Motreanu: Am îmbunătățit propunerea Comisiei de a extinde măsurile...

Europarlamentarul PNL Dan Motreanu: Am îmbunătățit propunerea Comisiei de a extinde măsurile de liberalizare a comerțului privind produsele agricole ucrainene. Am prevăzut extinderea măsurilor de salvgardare și la alte produse sensibile, precum cerealele și mierea. Am propus stabilizarea importurilor produselor sensibile la valorile medii din 2022 si 2023 pentru a contracara efectele negative asupra pieței cauzate de un flux neașteptat sau excesiv de produse provenite din Ucraina

0

PPE este conștient de eforturile depuse de fermierii europeni, în contextul războiului pornit de Rusia împotriva Ucrainei, și este preocupat de identificarea unor mecanisme adecvate pentru adaptarea agriculturii la noile realități, consolidând dezvoltarea unui sector agricol intern puternic și rezilient în fața provocărilor, luând totodată în considerare specificitatea fiecărei regiuni. 

Pentru a continua să acordăm sprijin Ucrainei, și să evităm perturbările de pe piața internă din anii trecuți, am propus împreună cu colegii PPE Daniel Buda și Iuliu Winkler, singurele amendamente care au fost adoptate în plen, prin intermediul cărora am îmbunătățit propunerea Comisiei de a extinde măsurile de liberalizare a comerțului privind produsele agricole ucrainene. Am prevăzut extinderea măsurilor de salvgardare și la alte produse sensibile, precum cerealele și mierea. Am redus perioada de declanșare a frânei de urgență de la 3 săptămâni la 14 zile. Am propus ca, declanșarea frânei de urgență, care presupune stabilizarea importurilor produselor sensibile la valorile medii din 2022 si 2023 pentru a contracara efectele negative asupra pieței cauzate de un flux neașteptat sau excesiv de produse provenite din Ucraina, afirmă europarlamentarul PNL Dan Motreanu.

Pentru PPE, agricultura este un sector de importanță strategică, iar colaborarea cu fermierii europeni presupune un parteneriat pentru asigurarea unui model agricol european care să permită obținerea unui trai echitabil simultan cu îmbunătățirea mediului, a biodiversității, a schimbărilor climatice și a bunăstării animalelor. Lansarea pe 25 ianuarie a dialogului strategic privind viitorul agriculturii la nivel european, reflectă izbânda PPE pentru a face vocile fermierilor auzite. Concluziile dialogului strategic vor pune bazele PAC 2028-2034 și ne vor ajuta să realizăm tranziția înspre sisteme alimentare durabile și reziliente împreună și alături de fermieri! Îmi doresc pentru viitorul PAC o rezervă agricolă de criză mai mare, instrumente de gestionare a riscului mai ambițioase și egalitate între subvențiile pe care le primesc fermierii pe întreg teritoriul Uniunii!, mai spune Motreanu.

Ad

Exit mobile version