spot_img
23.8 C
București
vineri, august 19, 2022
AcasăAnalizeEuroparlamentarul Motreanu: Fondul pentru Modernizare al UE pune la dispoziția României 1391,6...

Europarlamentarul Motreanu: Fondul pentru Modernizare al UE pune la dispoziția României 1391,6 milioane EUR (cca. 1,4 mld. EUR) pentru finanțarea de proiecte strategice de investiții în domeniul energiei

-

Fondul pentru Modernizare (FM) al UE pune la dispoziția României 1391,6 milioane EUR (cca. 1,4 mld. EUR) pentru finanțarea de proiecte strategice de investiții în domeniul energiei, cu scopul de a ajuta țara să își modernizeze sistemul energetic și să își îmbunătățească eficiența energetică, în conformitate cu Planul REPowerEU și cu pachetul „Pregătiți pentru 55”, anunță europarlamentarul PNL Dan Motreanu pe Facebook.

- Reclama -

CE SUSȚINE DAN MOTREANU:

Proiectele energetice ale României vizează construirea a opt parcuri fotovoltaice și a două turbine cu gaz cu ciclu combinat, care vor înlocui lignitul cu surse regenerabile de energie și gaz pentru generarea de energie electrică și modernizarea rețelelor de energie electrică.

România este una dintre cele zece țări din centrul și estul UE cu venituri mai mici pe care FM le sprijină financiar în tranziția lor către neutralitatea climatică, modernizându-le sistemele energetice în sens mai larg, sporind eficiența energetică și facilitând o tranziție echitabilă în regiunile dependente de cărbune.

În 2021, România a mai primit 22,9 milioane EUR din FM, pentru modernizarea rețelelor electrice în acord cu noile orientări stabilite prin pachetele legislative europene „Pactul verde european” și „Pregătiți pentru 55”. Investiția a vizat construirea noii Linii Electrice Aeriene 400 kV Constanța Nord – Medgidia Sud.

Pentru a obține sprijin din partea FM în cadrul următorului ciclu de plăți, România trebuie să depună propuneri de investiții până pe 16 august 2022 pentru propuneri neprioritare (adică investiții în măsură să demonstreze scăderi ale emisiilor de GES) și 13 septembrie 2022 pentru propuneri prioritare (de ex., stocarea energiei sau producția și utilizarea energiei electrice din surse regenerabile).

FM este constituit din veniturile obținute prin licitarea pe piață a 2% din totalul certificatelor din sistemul UE de comercializare a certificatelor de emisii (EU-ETS) alocate statelor membre prin pentru perioada 2021-2030. România are alocat un procent de 11,98% din totalul de 2 % din cantitatea totală de certificate alocate statelor membre prin schema EU-ETS pentru perioada 2021-2030, pe care o poate utiliza pentru finanțarea investițiilor.

Bugetul total al FM pentru perioada 2021-2030 este de 40 mld. EUR.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Sfârșitul șefei radioteleviziunii publice germane în șampanie și contracte dubioase de...

0
Pentru prima dată în mai bine de 70 de ani, un director al radioteleviziunii publice îşi încheie mandatul înainte de termen. Un scandal preocupă...