spot_img
22.2 C
București
luni, mai 29, 2023
AcasăAnalizeEuroparlamentarul Dan Motreanu: Comisia Europeană investește în digitalizarea patrimoniului cultural european

Europarlamentarul Dan Motreanu: Comisia Europeană investește în digitalizarea patrimoniului cultural european

-

Comisia Europeană investește în digitalizarea patrimoniului cultural european.110 milioane de euro este bugetul preconizat pentru cloudul colaborativ destinat patrimoniului cultural, pentru a contribui la protejarea acestuia cu ajutorul unei infrastructuri digitale.Inclus în cadrul programului Orizont Europa, cloudul colaborativ va fi o infrastructură care va permite colaborarea între specialiști. Digitalizarea artefactelor, cercetarea operelor de artă și colectarea de date vor fi realizate prin tehnologii de vârf, anunță europarlamentarul PNL Dan Motreanu pe Facebook.

- Reclama -

Până în prezent, doar 30 % – 50 % din colecțiile culturale din Europa au fost digitalizate. Statisticile sunt chiar mai scăzute pentru reprezentările tridimensionale ale marilor structuri și peisaje aparținând patrimoniului cultural, care constituie prima etapă a unei cercetări științifice aprofundate.În cadrul programului anterior de cercetare și inovare al UE, Orizont 2020, s-au investit peste 60 de milioane de euro în acțiuni de cercetare și inovare pentru a dezvolta instrumente și metodologii destinate conservării patrimoniului cultural material și immaterial. De asemenea, banii au fost folosiți pentru protejarea patrimoniului pe cale de dispariție împotriva traficului ilicit și promovarea accesului la patrimoniul cultural și a turismului cultural, mai spune Motreanu.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img