Europarlamentarul Dan Motreanu cere Congresului SUA să modifice controversata lege privind reducerea inflației care lovește Europa: Afectează întreprinderile și lucrătorii din UE. Le-am transmis partenerilor noștri americani că nu vrem să ne angajăm într-o cursă a subvențiilor sau într-un război comercial între aliați
Am semnat, alături de alți colegi europarlamentari, o scrisoare adresată membrilor Congresului SUA în legătură cu efectele Legii americane privind reducerea inflației.Solicităm Congresului să se asigure că SUA limitează orice impact negativ al legii asupra Uniunii Europene. SUA trebuie să își respecte obligațiile care îi revin în temeiul dreptului internațional, afirmă pe Facebook europarlamentarul PNL Dan Motreanu.
CE SUSTINE DAN MOTREANU:
Prevederile acestui act normativ vor afecta negativ întreprinderile și lucrătorii din Uniunea Europeană, deoarece întreprinderile din UE sunt discriminate în multe dintre sistemele sale de subvenții.
Uniunea Europeană ar trebui să fie tratată de SUA în același mod ca toți partenerii din cadrul acordurilor de liber schimb și să dispună de aceleași oportunități de care au parte Mexic sau Canada.
Le-am transmis partenerilor noștri americani că nu vrem să ne angajăm într-o cursă a subvențiilor sau într-un război comercial între aliați. În opinia noastră, acest lucru nu ar fi în beneficiul nimănui și ar putea duce la multe efecte economice negative.
Legea adoptată de SUA include scutiri fiscale și subvenţii în valoare de 367 de miliarde de dolari pentru a stimula producţia internă a SUA. Sunt incluse, printre altele, vehiculele electrice, panourile solare și bateriile. Aceste subvenții încalcă principiile concurenței loiale, existând pericolul ca majoritatea producătorilor de vehicule electrice să își reloce producția în SUA. La ora actuală, în Europa sunt produse peste 25% din mașinile electrice fabricate la nivel mondial, în timp ce în SUA sunt produse doar 10%.