Home Analize Europarlamentarul Dan Motreanu: Am votat, alături de Grupul PPE, în Parlamentul European,...

Europarlamentarul Dan Motreanu: Am votat, alături de Grupul PPE, în Parlamentul European, pentru ca energia nucleară și gazele naturale să fie incluse în taxonomia UE. Am avut câștig de cauză, chiar dacă Grupul Socialiștilor (din care face parte și PSD) și Grupul Verzilor din Parlamentul European au susținut interzicerea energiei nucleare și gazelor

0

Am votat, alături de Grupul PPE, în Parlamentul European, pentru ca energia nucleară și gazele naturale să fie incluse în taxonomia UE. Am avut câștig de cauză, chiar dacă Grupul Socialiștilor (din care face parte și PSD) și Grupul Verzilor din Parlamentul European au susținut interzicerea energiei nucleare și gazelor în acest proces, anunță pe Facebook europarlamentarul PNL Dan Motreanu.

CE MAI SUSȚINE DAN MOTREANU:

Obiecțiile formulate de comisii, sprijinite de socialiști și verzi, nu au întrunit numărul necesar de voturi, 353. Obiecțiile au primit doar 278 de voturi pentru și 328 de voturi împotrivă.

Acest rezultat vine în urma a numeroase eforturi depuse de delegația PNL în Parlamentul European, de către președintele Klaus Iohannis în Consiliul European și de către reprezentanții Guvernului României.

Prin respingerea obiecțiilor, propunerea Comisiei Europene a fost aprobată de Parlamentul European. Asta înseamnă că energia nucleară și gazele naturale vor putea fi folosite în tranziția către o economie verde, care își propune să treacă de la combustibilii fosili la surse regenerabile de energie.

Decizia luată este în avantajul României. Țara noastră a început să extragă gaze naturale din Marea Neagră, urmează construcția a două reactoare noi la centrala nucleară de la Cernavodă și construirea unei centrale cu reactoare nucleare modulare.

Votul de astăzi din Parlamentul European va avea un impact decisiv asupra asigurării securității energetice a Europei pe termen mediu și lung, simultan cu atingerea obiectivelor de decarbonare.

Anterior votului, zece state membre ale UE au pledat oficial pentru introducerea energiei nucleare în taxonomia UE.

Miniştrii Energiei din România, Bulgaria, Croația, Cehia, Finlanda, Franța, Ungaria, Polonia, Slovacia și Slovenia și-au prezentat argumentele într-o scrisoare trimisă Comisiei Europene.

„Fără energia nucleară, decarbonarea nu este posibilă. Este o resursă vitală și de încredere pentru toți, în vederea asigurării securității energetice și a unui viitor cu emisii scăzute de carbon”, susţin miniştrii Energiei din cele zece state.

Necesitatea folosirii energiei nucleare este amplificată de războiul declanșat de Rusia în Ucraina. Din cauza acțiunilor ilegale ale Rusiei, cetățenii UE și industria resimt impactul prețurilor ridicate și volatile la energie. ”Dacă UE dorește să rămână pe calea decarbonizării și să ofere, în același timp, securitatea aprovizionării avem nevoie de o schimbare de atitudine față de energia nucleară. Vor fi necesare volume mari de electricitate și hidrogen cu emisii scăzute de carbon pentru a satisface nevoile energetice ale industriei și ale societății și pentru a atinge obiectivul UE de neutralitate climatică până în 2050”, afirmă cei zece miniștri ai energiei.

”Energia nucleară, ca sursă de energie cu producție în bandă și emisii scăzute de carbon, poate juca un rol esențial într-un mix energetic compatibil cu neutralitatea climatică, fără a recurge masiv la importurile de energie. Este dovedit faptul că neutralitatea climatică și asigurarea securității aprovizionării vor necesita o investiție de 500 de miliarde de euro în noi instalații de producție a energiei nucleare până în 2050. Pentru a răspunde acestei provocări, nuclearul trebuie să fie inclus în politicile Green Deal și REPowerEU, așa cum a fost previzionat în viziunea strategică europeană pe termen lung, Clean Planet for all”, argumentează semnatarii.

”Invităm Comisia Europeană să-și extindă acțiunile în domeniul producției de energie din surse fără emisii de carbon. În etapa următoare, Comisia Europeană ar trebui să aibă in vedere actualizarea Programul Ilustrativ în domeniul nuclear (PINC), în conformitate cu articolul 40 din Tratatul Euratom, care oferă o imagine de ansamblu asupra obiectivelor și investițiilor necesare de-a lungul întregului ciclu de viață al energiei nucleare”, afirmă semnatarii.

Ad

Exit mobile version