Am solicitat, împreună cu o serie de colegi europarlamentari, Comisiei Europene să ia măsuri urgente pentru a ajuta statele membre să asigure accesul pacienților la medicamente.Atragem atenția, în scrisoarea transmisă Comisiei, că asistăm la o creștere a numărului de boli respiratorii în Europa, la aglomerarea spitalelor și la epuizarea rezervelor de medicamente din UE, afirmă pe Facebook europarlamentarul PNL Dan Motreanu.
CE MAI SUSTINE DAN MOTREANU:
Acest lucru a pus o presiune suplimentară asupra sistemelor de sănătate și a cauzat deficite de medicamente cum ar fi antibioticele, medicamentele analgezice și antipiretice.
Comisia ar trebui să insiste pentru o cooperare mai strânsă între statele membre în această privință, pentru a limita penuria de medicamente.
Pe termen mediu, solicităm Comisiei să accelereze crearea uniunii sănătății, inclusiv prin încurajarea achizițiilor comune de medicamente.
Încurajăm Comisia să faciliteze o cooperare mai strânsă la nivelul UE în ceea ce privește stabilirea prețurilor și rambursarea costurilor medicamentelor.
Sprijinim, de asemenea, necesitatea de a transfera producția farmaceutică strategică înapoi in UE.
Comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides, a declarat, în plenul Parlamentului European, că modificările la legislația UE privind produsele farmaceutice vor include obligații mai stricte în ceea ce privește furnizarea de medicamente și notificări mai timpurii ale penuriei de medicamente.
Însă, propunerea Comisiei Europene de revizuire a legislației privind produsele farmaceutice este planificată pentru luna martie. Este un pas necesar, dar consider că trebuie luate măsuri urgente pentru combaterea penuriei de medicamente.
O soluție a fost prefigurată chiar de Stella Kyriakides. Autoritatea pentru pregătirea și răspunsul în caz de urgență în domeniul sănătății (HERA) ar putea achiziționa medicamente și consumabile medicale în numele statelor membre pentru a face față penuriei.