Am participat astăzi la manifestația privind propunerea de regulament de restaurare a naturii, organizată de Boerenbond, împreună cu Copa-Cogeca, în fața Parlamentului European. Propunerea, în forma ei actuală, lasă puțin spațiu pentru agricultură, silvicultură și horticultură în viitor, anuntă pe facebook europarlamentarul PNL Dan Motreanu.
CE MAI SUSTINE DAN MOTREANU:
Când există un război în Europa și când prețurile la energie explodează, trebuie să evităm orice lucru care ar determina produsele alimentare să devină mai scumpe.
ℹ Propunerea legislativă nu este bazată pe o evaluare de impact care să ia în considerare efectele implementării asupra securității alimentare. De anul trecut am solicitat deja Comisiei Europene acest studiu, care întârzie.
ℹ Legea privind restaurarea naturii ar limita terenurile agricole disponibile, rezultând un impact negativ asupra economiilor rurale și asupra mijloacelor de subzistență ale fermierilor și ale familiilor acestora.
ℹ Nu ne putem permite o restaurare în sensul de a reveni la anii 1950, avem nevoie de o abordare compatibilă cu realitățile actuale pentru dezvoltarea biodiversității. Avem nevoie de resurse financiare dedicate și compensații adecvate pentru fermierii care ar fi afectați de legislație.
ℹ Împreună cu Regulamentul privind utilizarea durabilă a pesticidelor, cele două propuneri ar putea crea o povară excesivă pentru fermieri, afectând cu precădere micii fermieri.
ℹ Atât grupul meu politic, cât și agricultorii europeni suntem în favoarea protejării și refacerii naturii. Vrem să ne protejăm mai bine pădurile, oceanele și animalele din ele, dar vrem să protejăm și oamenii și producția alimentară. Nu îmi doresc să prioritizăm în mod incorect preocupărilor legate de mediu în raport cu nevoile agricultorilor și cu producția de alimente. Trebuie să dezvoltăm o legislație europeană care pune agricultura și securitatea alimentară pe primul loc.
ℹ Propunerea legislativă pentru restuararea naturii, inițiată de Comisia Europeană, a fost deja respinsă de două comisii din Parlamentul European: Comisia pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală și Comisia pentru Pescuit.
ℹ Noi, cei din grupul PPE, susținem reducerea emisiilor de carbon pentru protecția mediului. Însă, în egală măsură, nu putem fi de acord cu reglementări care să îi afecteze pe agricultori, pescari și consumatori.