spot_img
6.9 C
București
sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăAnalizeEuroparlamentarii bulgari nervoși că Bruxelles-ul vrea să le ia uleiul de trandafiri

Europarlamentarii bulgari nervoși că Bruxelles-ul vrea să le ia uleiul de trandafiri

-

Acţiunile pentru protejarea culturilor de uleiuri esenţiale, în legătură cu propunerea Comisiei Europene de modificare a Regulamentului privind etichetarea, ambalarea şi clasificarea, a fost unul dintre motivele care i-au unit pe toţi bulgarii din Parlamentul European, fără nicio excepţie, a spus eurodeputatul Andrey Novakov cu ocazia unei conferinţe organizate marţi la Kazanlak.

Novakov a explicat că Executivul comunitar consideră uleiul de trandafir drept un amestec de peste 300 de elemente, care, potrivit unora, pot afecta sănătatea oamenilor. „De aceea trebuie să pui o etichetă pe întregul produs care îţi spune că este otrăvitor”, a explicat Novakov, fiind de părere că asta ar putea ruina o întreagă industrie care a creat un produs renumit de mii de ani pentru calităţile sale. „Cred că avem o şansă să schimbăm acest lucru”, a subliniat Novakov.

- Advertisement -

Europarlamentarul bulgar a precizat că în niciun caz sănătatea umană nu ar trebui neglijată. „Ar trebui să fie clar ce pui pe piele, ce creme sau parfumuri foloseşti. Dar dacă există riscuri, ele ar trebui să fie dovedite şi explicate ştiinţific. Pentru că o parte din verzi cred că atunci când foloseşti ulei de trandafir pe piele şi apoi faci baie, o parte din ulei ajunge în apă şi omoară peştii. Dacă există un astfel de risc, să îi lăsăm pe oamenii de ştiinţă să explice” a spus Novakov, adăugând că astfel de acuzaţii trebuie dovedite.

Novakov a subliniat faptul că Bulgaria este unul dintre cei mai mari exportatori mondiali de ulei de trandafir, produs din trandafirii din soiul Rosa damascena, şi de ulei de lavandă conform standardului BDS/ISO. Novakov şi-a exprimat opinia că legislaţia UE ar trebui să ţină cont de nevoile producătorilor de ingrediente naturale.

- Advertisement -

„În calitate de membri ai Parlamentului European, avem datoria să ne asigură că vocea fermierilor şi companiilor noastre locale este auzită la nivel european şi să ne asigurăm că revizuirea legislaţiei tehnice nu subminează decenii de prosperitate regională şi o moştenire culturală vechi de secole”, a spus Novakov.

Normele cu privire la etichetarea şi ambalarea produselor din uleiuri esenţiale trebuie să fie revizuite foarte precis, a spus şi Maria Spyraki, europarlamentar şi raportor pentru examinarea Regulamentului cu privire la clasificarea, etichetarea şi ambalarea produselor chimice, la conferinţa organizată marţi la Kazanlak. Maria Spyraki a subliniat că siguranţa consumatorilor ar trebui să fie garantată, în paralel cu creşterea sectorului şi păstrarea locurilor de muncă. Spyraki şi-a exprimat speranţa că, până la finele lui 2023, va fi votul în prima lectură, după care va fi o procedură pentru a se ajunge la un compromis.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img