spot_img
21.3 C
București
vineri, iulie 1, 2022
AcasăAnalizeEuropa se îmbracă în veste galbene: Astăzi, pentru mulți europeni, liberalismul a...

Europa se îmbracă în veste galbene: Astăzi, pentru mulți europeni, liberalismul a devenit sinonim cu globalizarea

-

Ivan Krastev, politolog bulgar, autorul unui eseu remarcabil, intitulat Destinul Europei, spune îngtr-un interviu acordat ziarului Le Figaro că mișcarea „vestelor galbene” este expresia politică a unui fenomen care traversează toate democrațiile occidentale, transmite Radiio France Internationale.

- Reclama -

În urma crizei financiare din 2008, am asistat la o adevărată explozie a numărului de mișcări de protest, în peste șaptezeci de țări din întreaga lume. Punctele lor comune sunt ocolirea partidelor politice, lipsa încrederii în mass-media tradițională, refuzul de a-și numi lideri și respingerea oricărei forme de organizare formală, dimpotrivă, utilizarea rețelelor sociale ca mijloc de mobilizare. Mișcarea „vestelor galbene” se potrivește perfect acestui peisaj.

Astăzi, pentru mulți europeni, liberalismul a devenit sinonim cu globalizarea și oamenii sunt frustrați de faptul că guvernele lor pretind că, într-o lume globalizată, nimeni nu poate controla cu adevărat piața sau imigrația.

Puțini încă mai cred că libertatea comerțului sau deschiderea frontierelor îi ajută pe toți. De asemenea, ne confruntăm cu o schimbare de optică, în sensul că nu se mai pune accent asupra drepturilor minorităților, ci asupra drepturilor majorității, în special asupra dreptului de a decide cine poate adera la comunitatea națională și în ce condiții.

- Advertisment -

Must Read

Școlarii din UK vor fi hrăniți cu lăcuste și viermi de...

0
Copiilor din patru școli primare din Țara Galilor li se va oferi insecte de mâncare, cum ar fi greieri, lăcuste, viermi de mătase și...