După ce a convocat anticipate pentru a scăpa de 3 dosare de corupție, Netanyahu creditat cu o victorie covârșitoare

0
127

Premierul israelian Benjamin Netanyahu va câştiga cu uşurinţă alegerile anticipate programate pentru 9 aprilie, potrivit unui sondaj de opinie dat publicităţii marţi, primul publicat după anunţarea scrutinului, relatează Reuters și Agerpres.

Neanyahu a anunţat alegerile anticipate luni, făcând apel direct la alegători să-i acorde un nou mandat politic care ar putea să-l ajute să reziste unor posibile inculpări în anchete de corupţie. Alegerile la termen urmau să aibă loc în noiembrie 2019.

Sondajul, publicat în ziarul israelian Maariv, arată că partidul Likud al lui Netanyahu ar câştiga 30 dintre cele 120 de locuri ale parlamentului, acelaşi număr obţinut şi în ultimele alegeri din 2015, iar coaliţia de dreapta condusă de Likud şi-ar asigura majoritatea necesară pentru a guverna.

Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu speaks during a press conference at the Prime Minister’s office in Jerusalem, Tuesday, Oct. 9, 2012. Netanyahu has ordered new parliamentary elections in early 2013, roughly eight months ahead of schedule. (AP Photo/Bernat Armangue)

Pe locul doi, potrivit sondajului, se află o formaţiune ipotetică condusă de fostul şef al armatei israeliene Benny Gantz, care a fost vehiculat ca un posibil candidat de centru-stânga. Gantz nu şi-a anunţat public afilierea politică sau intenţia de a candida.

Partidul de centru stânga Yesh Atid, condus de Yair Lapid, a ieşit pe locul al trei în sondaj, fiind creditat cu 12 locuri, faţă de 11 deţinute în actualul Knesset.

Netanyahu este implicat în trei dosare de corupţie şi neagă că ar fi comis vreo legalitate. El aşteaptă în prezent o decizie a procurorului general dacă să accepte sau nu recomandarea poliţiei de a-l pune sub acuzare.