Circa 4,5 miliarde de lei au angajat autoritățile publice pentru achiziții, din ziua în care Guvernul a anunțat ordonanța austerității și până azi. Aproape de suma pe care Executivul ar vrea să o economisească. Unele s-au grăbit să lanseze procedurile înainte de adoptarea legii.
Pe 8 mai, Ministerul Finațelor a publicat proiectul de măsuri care să micșoreze gaura bugetară. Prin el guvernanții interzic anumite categorii de achiziții, angajări și reduc sporurile. Actul normativ a fost adoptat vineri, 12 mai.
Planurile Executivului nu au impresionat autoritățile locale și nici instituțiile publice. Achizițiile au continuat nestingherite de apelul la austeritate. Ba chiar au fost accelerate înaintea adoptării interdicțiilor.
Europa Liberă a analizat achizițiile făcute în cele cinci zile scurse de la anunțarea ordonanței austerității, adică între 8 și 12 mai.
Au fost 9000 de achiziții directe, în valoare de 1.067 de milioane de lei, și 513 licitații lansate, în valoare de 3.355 de milioane de lei, adică 4,4 miliarde de lei.
Puțin sub ce își propune Guvernul să economisească prin proiectul de reducere a cheltuieilor – 5,3 miliarde de lei.