Miniștrii de finanțe din zona euro au evaluat luni impactul deciziei Regatului Unit de a părăsi Uniunea Europeană, atrăgând atenția Marii Britanii asupra riscului de a deveni, în consecință, ‘Mica Britanie’ (‘Little Britain’), relatează AFP.
Reuniți pentru prima dată după referendumul britanic de la 23 iunie, miniștrii de finanțe din cele 19 țări care folosesc moneda unică au presat Londra să acționeze rapid pentru a rezolva o situație care produce probleme economiei europene.
Astfel, ministrul austriac de finanțe Hans Joerg Schelling a salutat faptul că Theresa May va deveni viitorul prim-ministru britanic, însă el a cerut o ‘decizie rapidă’ în ceea ce privește organizarea de noi alegeri pentru a scoate piețele din ‘incertitudine’.
„Cred că va exista un ‘Brexit light’, că Scoția nu va părăsi UE, că Irlanda de Nord va rămâne probabil în UE și că Marea Britanie va deveni, fără îndoială, ‘Mica Britanie’ (‘Little Britain’)”, a spus Schelling.
Președintele Eurogrupului, ministrul olandez de finanțe Jeroen Dijsselbloem, a pledat de asemenea pentru o rezolvare rapidă. „Cu cât vom putea rezolva mai repede această situație dificilă, cu atât va fi mai bine”, le-a spus Dijsselbloem jurnaliștilor.
„Abia așteptăm să lucrăm cu oricine va rezulta din acest proces democratic. Și trebuie să găsim soluții la Brexit, care produce numeroase probleme, nu doar în Marea Britanii, dar și în Europa”, a explicat președintele Eurogrupului.
Premierul britanic David Cameron a lăsat pe seama succesorului său responsabilitatea să oficializeze divorțul țării sale de UE și să demareze negocierile privind viitoarea relație comercială, un proces pe care europenii vor să îl vadă început cât mai repede posibil.
Theresa May, care îi va succeda miercuri lui David Cameron în funcția de premier, a declarat luni că vrea ca Marea Britanie ‘să negocieze’ cel mai bun acord cu Uniunea Europeană privind Brexit-ul.