spot_img
22.8 C
București
miercuri, mai 29, 2024
AcasăhighlightAl doilea Mitropolit chemat la DNA

Al doilea Mitropolit chemat la DNA

-

Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, a fost invitat în zilele următoare și el la DNA, după mitropolitul Ardealului, Laurențiu Streza, în dosarul lucrărilor științifice care i-au scurtat închisoarea lui Gigi Becali,anunță Patriarhia.

Cei doi ierarhi, în calitatea lor de profesori universitari, și-au asumat personal, neangajând instituția Bisericii, actul de recomandare spre publicare a cărților respective, cărți al căror conținut a fost apreciat ca unul conform cu învățătura creștin-ortodoxă, a declarat, pentru Digi24.ro, Vasile Bănulescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.

- Advertisement -

Vasile Bănulescu a mai precizat că Patriarhia urmărește derularea oficială a cercetărilor instituționale și consideră că e firesc să nu se antepronunțe.

În aceeași declarație, Bănulescu a făcut referire și la Comisiile de etică ale celor două universități unde predau Laurențiu Streza (Universitatea Lucian Blaga, din Sibiu) și IPS Teodosie Tomitanul (Universitatea Ovidius, din Constanța), care le-au analizat celor doi ierarhi prestația în recomandarea a două dintre cele cinci cărți semnate de Gigi Becali în inchisoare și care i-au scurtat detenția cu câte o lună fiecare.

- Advertisement -

Teodosie, arhiepiscopul Constanței, a fost coordonatorul științific al lucrării ”Muntele Atos, patria ortodoxiei”’, redactată între 19 august-3 septembrie 2014, în vreme ce Laurențiu, mitropolitul Ardealului, a fost coordonatorul științific al unei titlului „Iubirea milostivă și mântuitoare”, publicată în același an, 2014.

Ambii ierarhi au făcut obiectul unor dezbateri în Comisiile de etică ale universităților la care sunt profesori. În cazul lui Laurențiu Streza, Universitatea Lucian Blaga a considerat că referatul de recomandare și coordonarea lucrării lui Becali reprezintă un act personal, iar instituția academică nu poate fi legată în niciun fel de acțiunile private pe care profesorul universitar Streza le-a întreprins.

La rândul său, Universitatea Ovidius din Constanța a stabilit că recomandarea și coordonarea arhiepiscopului Teodosie nu este ilegală câtă vreme nu i se opune niciunei legi, însă atinge imaginea instituției și standardele etice academice.

Luni, mitropolitul Ardealului s-a prezentat la DNA, unde avocatul său a afirmat că nu i-a coordonat lucrarea lui Becali și că aceasta ar fi fost scrisă de călugări de la Muntele Atos.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img