Home Analize Eurodeputatul Dan Motreanu: Includerea gazelor naturale și a energiei nucleare în taxonomia...

Eurodeputatul Dan Motreanu: Includerea gazelor naturale și a energiei nucleare în taxonomia UE este importantă pentru România

0

Eurodeputatul Dan Motreanu, vicepreședinte al Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară din Parlamentul European, a salutat anunțul făcut de comisarul european pentru piață internă Thierry Breton privind includerea energiei nucleare și a gazelor naturale în taxonomia Uniunii Europene.

Taxonomia reprezintă legislația UE care definește anumite praguri de emisii de gaze cu efect de seră pentru ca activitățile economice sa fie considerate durabile, cu scopul de a stimula investițiile sectorului privat în proiecte ecologice, în acord cu obiectivele climatice ale UE de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră în cu 55% până în 2030 (comparat cu anul de referință 1990) și atingerea neutralității climatice în 2050.

“România, alături de numeroase alte state membre, a solicitat în Consiliul European includerea gazelor și a energiei nucleare în taxonomie, iar în calitate de membru al Parlamentului European, am susținut multiple inițiative în acest sens, în decursul acestui an. Includerea celor două surse de energie în taxonomie este importantă pentru România. Aceasta va oferi predictibilitate atât investițiilor în ceea ce privește extracția zăcămintelor de gaze naturale din Marea Neagră, cât și acordului interguvernamental încheiat cu Statele Unite ale Americii în valoare de 8 miliarde de dolari pentru construirea Unităților 3 și 4 ale Centralei de la Cernavodă și pentru retehnologizarea Unității 1. Practic, investitorii vor avea garanția că își vor putea recupera investițiile și că energia pusă pe piață nu va prejudicia semnificativ mediul înconjurător”, a afirmat Motreanu.

Prin implementarea GreenDeal, Uniunea Europeană încearcă să ofere lumii întregi un exemplu în materie de protecție a mediului și de acțiuni climatice.

“În acest context, investițiile în energie regenerabilă sunt esențiale și vor avea parte de finanțări record în următorii ani. Însă tranziția către o economie fără carbon trebuie să se facă echilibrat și echitabil, cu menținerea securității energetice și a competitivității în sectoarele economice ale statelor UE, lucru care nu poate fi realizat fără contribuția tranzitorie a energiei nucleare și a gazului natural”, a punctat el.

Ad

Exit mobile version