În Estonia, coaliția premierului de centru-dreapta Taavi Roivas a câștigat alegerile parlamentare de ieri, întărind poziția pro-NATO a țării baltice, după o campanie electorală dominată de temeri despre interferențe rusești. Partidului Reformei din Estonia condus de primul ministru a obținut aproximativ 28% de voturi la alegerile de duminică, întrecând Partidul de Centru, care este sprijinit preponderent de etnicii ruși și care a obținut 25%, transmite Radio Europa Liberă.
Premierul Taavi Roivas, cel mai tânăr premier din Uniunea Europeană la cei 35 de ani ai săi, a descris într-o declarație pentru Reuters motivele principale pentru care crede că a câștigat:
„Le sunt extrem de recunoscător tuturor oamenilor din Estonia care au votat cu partidul nostru. Considerăm că Estonia trebuie dusă înainte. Estonia s-a bucurat de multe succese economice. Am fost foarte deschiși cu aliații noștri și dorim să continuăm această cale”.
Partidul de Centru, sprijinit de etnicii ruși care formează o pătrime din populația de 1,3 milioane de locuitori a țării baltice, a îndemnat estonienii să sprijine o schimbare de curs, spre strângerea legăturilor cu Moscova. Partidul etnicilor ruși nu s-a aflat niciodată la guvernare și, în ciuda succesului de 25%, nu are șanse să intre într-o coaliție.
Liderul său Edgar Savisaar și-a îndepărtat posibilii aliați și șansele accederii la o guvernare de coaliție anul trecut, când a spus că susține anexarea Crimeii de către Rusia.
Vicepreședintele partidului, Enn Eesmaa recunoștea această realitate într-o declarație pentru Reuters după aflarea rezultatelor.
„Desigur, ne-am concentrat eforturile pentru a câștiga și prin urmare nu suntem foarte fericiți. Dar dacă obținem 27 sau chiar 28 de locuri, vom fi mulțumiți. Evident, asta înseamnă că nu vom fi parte a coaliției”.
„Nimeni nu poate fi dezamăgit când obține medalia de argint”, a spus la aflarea rezultatelor liderul Partidului de Centru, Edgar Savisaar, adăugând: „Un partid care reprezintă atâția oameni în Estonia, nu poate fi ignorat sau redus la tăcere”.
Scrutinul a arătat că societatea din Estonia rămâne divizată. Aproximativ 70% din cetățenii de etnie rusă sprijină Partidul de Centru, care a semnat încă în 2004 un acord de cooperare cu Partidul Rusia Unită al liderului rus, Vladimir Putin.
Membră a NATO și Uniunii Europene, Estonia este îngrijorată de politicile Rusiei. După anexarea Crimeii, avioanele rusești i-au încălcat de mai multe ori spațiul aerian cu o frecvență sporită. Printre cauzele tensiunilor se mai numără și ceea ce Tallinn-ul numește „răpirea” de către serviciile speciale rusești a unui polițist estonian care investiga contrabanda la graniță anul trecut. Rusia spune că ofițerul aflat în detenție la Moscova este suspectat de spionaj.
Sub guvernele de coaliție conduse de Partidul Reformei, Estonia a fost una din puținele membre ale NATO care și-au menținut bugetul apărării la 2 procente din Produsul Intern Brut, ținta de cheltuieli pentru țările Alianței.
Acum, după alegeri, premierul Roivas poate forma o nouă coaliție de guvernare, desigur fără Partidul de Centru, după cum a spus-o tranșant. Dar Partidul Reformei va trebui să extindă actuala coaliție cu Partidul Social Democrat și să accepte membri noi pentru că cele două partide nu au destule voturi să formeze majoritatea în parlamentul cu 101 locuri.